FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: rtom
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ŽENEVA - Najeći narančasti dijamant na svijetu prodan je u utorak navečer na dražbi kuće Christie's u Ženevi za 34,5 milijuna dolara. Kupac je odmah napustio prostoriju ispraćen pljeskom nazočnih. Christie's nije objavio podatke o njegovu identitetu. Taj izuzetan dragi kamen, pronađen u Južnoj Africi, težak je 14,82 karata i žive je, vrlo intenzivne boje. Obojeni dijamanti mnogo su rjeđi od bijelih, a napose kada su plave, ružičaste ili narančaste boje. Na svijetu ima samo nekoliko dijamanata takve kvalitete, no njihova je težina manja od 4 karata. Dijamanti u boji postali su pravi hit, a posljedica su prirodne nezgode, jer "svi su dijamanti isprva bijeli, a ako neki agens boje prodre u zemlji promijeni im boju". U srijedu, 13. studenoga, dan nakon dražbe Christie'sa, konkurentska kuća Sotheby's ponudit će, također u Ženevi, ružičasti dijamant izuzetne vrijednosti i težine od gotovo 60 karata te se očekuje da će biti prodan za 60 milijuna dolara.

RIM - Talijanska policija najavila je u utorak zapljenu imovine u vrijednosti 150 milijuna eura, među kojom su dva hotela s četiri zvjezdice, vlasništvo obitelji koja je surađivala s kalabreškom mafijom, Ndranghetom. Giuseppe Mattiani i njegov sin Pasquale poduzetnici su povezani s Ndranghetom, priopćio je sud u Reggio Calabria koji se poziva na tvrdnje svjedoka pokajnika i prisluškivanje telefonskih razgovora. Policija još od 1978. prati Giuseppea Mattianija koji je zbog pronevjere zajedno sa sinom Pasqualeom bio u zatvoru 1997. Pravosuđe ih tereti da su prali novac klana Gallico za kalabrešku mafiju Ndranghetu, jednu od četiriju najopasnijih mafija u Italiji. Osim dva hotela zaplijenjena imovina obuhvaća pedesetak drugih nekretnina, devet vozila i trinaest bankovnih računa.

PARIZ - Unatoč polemikama i osporavanjima koje je u proljeće potaknula najava, američki pjevač Bob Dylan ipak će u srijedu primiti francusku Legiju časti, objavilo je u utorak ministarstvo kulture. Ministrica kulture Aurelie Filippetti predložila je u svibnju da ugledno priznanje ustanovljeno u doba Napoleona primi pjevač kojega je američki predsjednik Barack Obama" nazvao najvećim glazbenikom u američkoj povijesti". Satirički list Okovani patak potaknuo je polemiku tvrdnjama da odbor za dodjelu Legije časti ne smatra američkog pjevača dostojnim takva priznanja jer 72-godišnji Dylan poznat je još iz mladosti po pacifističkim stajalištima i uživanju marihuane. Prije Dylana, Legiju časti primio je britanski glazbenik Paul McCartney u rujnu 2012., kada mu je priznanje uručio predsjednik Francois Hollande. Bob Dylan upravo boravi u Parizu gdje ovaj tjedan održava tri koncerta.

ZAGREB - Amsterdamska udruga dosjetila se kako jednim udarcem ubiti dvije muhe pa je kroničnim alkoholičarima ponudila čišćenje ulica, a plaća ih u naturi - pivom. Deset eura, pola paketića duhana i pet limenki piva, nadnica su "kroničnih alkoholičara koji su prije činili nerede u parku Oosterpark, tukli se i galamili te dobacivali neumjesne primjedbe ženama", objašnjava Gerrie Holterman, voditeljica Zaklade "de Regenboog" (što znači duga). Cilj je projekta "okupirati ih nečim, da ne stignu raditi probleme", objašnjava Holterman bit vrlo smione adaptacije poznate igre mrkve i batine. Radni dan počinje u 9 ujutro te odmah po dolasku svaki čistač dobije dvije limenke piva te kavu ako želi prije nego krene prikupljati otpad u obližnjim ulicama. Druge dvije limenke piva dobiju u podne uz topli obrok, a po završetku radnog dana u 15.30 nagrada im je još jedno pivo koje ponesu kući. Zadovoljni su i stanovnici jer kvartovski pijanci "konačno rade nešto korisno umjesto da se vucaraju po parku".

ZAGREB - Meksički dječak s golemim tumorom na vratu i ramenu koji mu uskoro može potpuno spriječiti disanje, liječi se viagrom, slavnim lijekom za poticanje potencije u muškaraca koja u djece smanjuje rast, prenose mediji. Liječnici žele 10-godišnjem Joseu Serranu iz Ciudad Juareza odstraniti tumor što je prije moguće jer bi ga golema izraslina uskoro mogla ugušiti, no to će biti izvedivo tek kada se tumor smanji viagrom do dimenzija pogodnih za operaciju, piše Mail Online. Utvrđeno je da viagra, koja u odraslih osoba potiče potenciju, u djece smanjuje rast izraslina. Donacijama iz cijelog svijeta prikupljeno je 200.000 dolara potrebnih za liječenje u Sveučilišnoj bolnici u saveznoj državi Novi Meksiko (u Sjedinjenim Državama).

FIRENCA - Vila u talijanskoj pokrajini Toskani koja je Carla Collodija nadahnula da stvori lik Pinokija ponuđena je na prodaju za 10,5 milijuna eura, a izgledom je dijametralno suprotna maloj stolariji u kojoj je, prema slavnoj dječjoj pripovijesti, stari stolar Giuseppe izradio drvenog lutka. Raskošna vila od 3000 četvornih metara, okružena parkom od tri hektara, smještena je u mjestu Sesto Fiorentino u predgrađu Firence i doista ima "Polje čuda" na kojemu je, prema bajci, nestašni lutak posadio svoja četiri zlatnika. Carlo Lorenzini, poznatiji pod pseudonimom Carlo Collodi, živio je u blizini. U knjizi se spominje i restoran Gambero Rosso u kojemu su u priči ručali Mačak i Lisac, a od vile je udaljen stotinjak metara. Blizu vile postoji i "Polje čuda", a ime je dobilo 1873., jer je jedan vrtlar, koji je radio za obitelj Gerini, tadašnje vlasnike vile, slučajno pronašao zakopano blago dok je sadio cvijeće. Trenutačno vilu posjećuje mali broj znatiželjnika, uglavnom školarci. No novi vlasnik mogao bi iskoristiti i dobro unovčiti vezu između vile i romana.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙