FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Brodsko-posavska županija sufinancira svinjokolju u klaonicama

Autor: mvrk
SLAVONSKI BROD, 22. studenoga 2013. (Hina) - Brodsko-posavska županija ove godine sufinancira troškove klanja svinja u ovlaštenim klaonicama u iznosu od 100.000 kuna, kako bi se spriječavalo širenja moguće zaraze trihineloze kod svinja.

Od trihineloze koja spada u skupinu zaraznih bolesti zajedničkih i ljudima i životinjama, ljudi se mogu zaraziti konzumacijom mesa svinja i drugih zaraženih životinja.

Program svinjokolje u klaonicama u toj se županiji provodi već 12 godina, a ugovor o sufinanciranju s tri klaonice danas je potpisao brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

"Akcija je počela u vrijeme kada je na ovom području bila eksplozija trihineloze kod svinja, s oko 2.000 slučajeva godišnje. Građani su prepoznali dvostruku vrijednost ovog programa. Uz klanje svinja u ovlaštenim objektima, kroz program se rješava i problem zbrinjavanja otpada koji bi u konačnici završio u kanalizaciji ili u okolišu", rekao je Damir Agičić, županijski veterinarski inspektor i inicijator programa.

Tri klaonice koje sudjeluju u programu, prošle su proces usklađivanja sa zakonodavstvom EU tako da imaju ovlasti izvoziti svoje proizvode i na tržište cijele Europske unije.

"Prošle godine sufinancirano je klanje 1.400 komada svinja u ovlaštenim objektima. Ni kod jedne od svinja zaklanih u ovlaštenim objektima nije pronađena trihineloza. Ukupno u Brodsko-posavskoj županiji prošle godine utvrđeno je šest slučajeva trihineloze kod domaćih svinja zaklanih za vlastite potrebe na obiteljskim gospodarstvima i jedan slučaj trihineloze kod divlje svinje. Ove brojke dokazuju uspješnost cijelog programa", ističe Agičić.

"U proteklih 12 godina kroz program je sufinancirano klanje 20.000 svinja u ovlaštenim objektima. Za tu namjenu Brodsko-posavska županija je izdvojila 820.000 kuna. Sredstvima osiguranim za ovogodišnju sezonu predviđeno je sufinanciranje klanja do 2.000 komada svinja", rekao je župan Marušić.

(Hina) xmvrk ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙