FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrelja: kao koalicijski partneri, moramo reći šta mislimo

Autor: zdra
VINKOVCI, 21. studenog 2013. (Hina) - Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja rekao je danas u Vinkovicma, gdje je nazočio izbornoj skupštini županijske organizacije stranke, da su odnosi u vladajućoj Kukuriku koaliciji zadovoljavajući, iako, kako je kazao, postoje određena razmoizilaženja u vezi s "korekcijama" u prijedlogu zakona o mirovinskom osiguranju.

"Išli smo u prvo čitanje tog zakona potpuno otvoreno i rekao sam ministru osobno da ćemo mi reći svoj stav, koga svrbi, koga boli uopće nije bitno, ali smo kao koalicijski partneri dužni reći što mislimo", kazao je Hrelja, istaknuvši kako u tom zakonskom prijedlogu ima dobrih, ali i nekih stvari koje HSU "ne može podnijeti".

"A to je da se danas razgovara o produljenju životne dobi za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina, što ne donosi nikakve koristi mirovinskom sustavu, a radimo i presedan u pravnoj praksi RH da se donosi neka norma i onda se određuje odgoda primjene od 17 godina. To je potpuno nepotrebno", predsjednik stranke i zastupnik u Hrvatskom saboru Silvano Hrelja.

HSU ne može prihvatiti niti mogućnost da Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ubuduće ne bi davao godišnja izvješća Hrvatskom saboru nego samo Vladi. "To je za nas neprihvatljivio jer se ne radi o državnom nego o javnom zavodu", rekao je.

Pohvalio je predviđenu mogućnost odlaska u prijevremenu starosnu mirovinu bez penalizacije sa 41 godinom staža i 60 godina života i mogućnost da se ode u prijevremenu starosnu mirovinu zbog stečaja firme. Dodao je kako HSU pozdravlja i mjeru da umirovljenici mogu raditi i sklopiti ugovor u radu, najviše do četiri sata kako ne bi bili konkurencija mladima i nezaposlenima, ako za njihovim znanjima i vještinama postoji potreba na tržištu rada.

Na redovnoj izbornoj skupštini održanoj večeras u vinkovačkom hotelu "Admiral", za predsjednika županijske organizacije HSU-a izabran je Marinko Lukenda, dosadašnji potpredsjednik te organizacije.

Hrelja je pohvalio dosadašnji rad i djelovanje te organizacije, koja je na prošlim lokalnim izborima na području Vukovarsko-srijemske županije bila u koaliciji predvođenoj SDP-om.

U izjavi Hini, Hrelja je uoči skupštine ocjenio zadovoljavajućim stanje u podružnicama HSU-a na terenu, čak i onde gdje je HSU, kako je kazao, iz lokalnih izbora "izašao s kraćim rukavima". Među vukovarsko-srijemskim članstvom osjeća se dobra atmosfera, ustvrdio je.

Na izbornoj skupštini HSU Vukovarsko-srijemske županije izabrani su i potpredsjednici te članovi Nadzornog odbora županijske organizaciije.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙