FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U karlovačkome Gradskom vijeću skraćen aktualni sat

Autor: vhor
KARLOVAC, 15. studenog 2013. (Hina) - Aktualni sat karlovačkoga Gradskog vijeća neće više trajati dva sata nego jedan sat, vijećnici više neće moći postaviti tri pitanja nego samo jedno, a postavljanje pitanja neće trajati dvije minute nego minutu, odlučeno je danas prihvaćanjem izmjena poslovnika na sjednici Gradskog vijeća.

Za takav je prijedlog nakon burne rasprave glasovalo 15 od ukupno 25 vijećnika.

Na samom početku sjednice 11 je oporbenih vijećnika zbog takvog prijedloga izmjena poslovnika predalo je pisani zahtjev za razrješenje predsjednika Gradskog vijeća Mihovila Stanišića (HSP AS) jer tu njegovu inicijativu smatraju „udarom na demokratičnost rada Gradskog vijeća“.

Potpredsjednica Gradskog vijeća Marina Novaković-Matanić (SDP) rekla je da je za pokretanje postupka razrješenja prikupljeno više od trećine potpisa, koliko je potrebno, jer su zahtjev, osim vijećnika koalicije SDP-HNS-HSU, potpisali i vijećnica Liberalnih demokrata Snježana Kirinić i nezavisni vijećnik Davor Petračić.

Vijećnik Miroslav Delić (SDP) rekao je kako se nada da će Stanišić sazvati sjednicu Gradskog vijeća s prijedlogom za njegovim razrješenjem u roku od 30 dana. Stanišić mu je na to odgovorio da hoće jer tako nalažu i zakonske odredbe te kako je šteta što zahtjev nisu predali prije prihvaćanja dnevnog reda jer su o tome mogli raspravljati već na ovoj sjednici.

Tijekom rasprave o poslovniku Stanišić je rekao da je dio poslovnika i odredba da se aktualni sat glasuje li za to većina vijećnika može u slučaju potrebe i produljiti.

Vijećnik Nikola Badovinac (SDP) rekao je kako dolazi iz gradske četvrti Banije, gdje je mnogo komunalnih i drugih problema, a s tim će mu ograničenjem trebati „puno godina“ da postavi sva važna pitanja građana.

U ime vladajuće koalicije HDZ-HSS-HSLS-HSP AS predsjednik kluba vijećnika Damir Mandić rekao je da se pitanja mogu postavljati Gradskoj upravi i mimo Gradskog vijeća. Istaknuo je da će uz ta ograničenja sjednice biti učinkovitije, a dosadašnji način, gdje je aktualni sat služio samo za neugodna i dvosmislena pitanja, „nije pridonosio demokraciji, nego njezinu devastiranju“.

Mladen Rakočević (SDP) ustvrdio je kako je to „niži demokratski standard od dosadašnjeg“ te je dodao da je vidio kako građani grada pobratima Kansas Cityja izravno postavljaju pitanja predstavnicima koje su birali.

"Dođu u vijećnicu, sjednu nasuprot njih i redom im postavljaju pitanja bez vremenskog ograničenja", objasnio je Rakočević.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙