FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DSHV u novoj vladajućoj većini s Vučićevim naprednjacima u Subotici

Autor: jsta
SUBOTICA, 20. studenog 2013. (Hina) - Srpska napredna stranka (SNS) uz pomoć manjinskih stranka, Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), planira preuzeti vlast u Subotici, koja je godinama bila jedno od najvažnijih uporišta nekada vladajuće Demokratske stranke (DS), javili su u srijedu subotički mediji.

Na sjednici Skupštine grada koja je zakazana za četvrtak nova vladajuća većina namjerava smijeniti aktualnog gradonačelnika Modesta Dulića, čime će početi proces istiskivanja Demokratske stranke s dominantne pozicije koju je u Subotici imala od 2000. godine.

DSHV se pridružio novoformiranoj koaliciji i po prvi put ulazi u suradnju sa SNS-om Aleksandra Vučića, vodećom srbijanskom strankom.

To istodobno znači prekid dugogodišnje koalicije s Demokratskom strankom, bivšeg srbijanskog predsjednika Borisa Tadića i sadašnjeg čelnika Dragana Đilasa, uz pomoć koje je DSHV izborio važne pozicije u pokrajini i mandat u Skupštini Srbije.

"Bila je ovo teška odluka, no rukovodili smo se stajalištem da niti jedna manjinska stranka ne smije ostati u oporbi", izjavio je tim povodom u srijedu predsjednik subotičke podružnice DSHV-a Martin Bačić.

On dodaje da se stranka bori za zaštitu i ostvarenje prava hrvatske manjine i da tu mogućnost u ovom trenutku jedino pruža nova koalicija koju čine SNS, SVM, Socijalistička partijas Srbije (SPS) i nekoliko manjih stranka.

"Naš dugogodišnji koalicijski partner DS, koji nam je doista mnogo pomogao, sada je pao na niske grane, zbog čega smo prinuđeni potražiti nove mogućnost obrane i afirmacije prava hrvatske manjine. Za taj korak, moram priznati, potporu smo dobili i unutar samoga DS-a u kojemu nam je preporučeno da ne ostajemo u staroj koaliciji s obzirom na situaciju u gradu", rekao je Bačić za hrvatske medije u Vojvodini.

On nije isključio mogućnost uspostave suradnje sa SNS-om i na drugim razinama vlasti, u pokrajini i na razini države, za što je, kako je rekao, DSHV dobio sugestiju i potporu od nekih predstavnika državnih tijela Hrvatske.

Na temelju dogovora sa SNS-om i SVM-om, DSHV će imati pravo na mjesto pomoćnika gradonačelnika Subotice i člana gradskog vijeća.

DSHV je od demokratskih promjena 2000. koalicijski surađivao s DS-om, uz pomoću kojega je došao do mandata u Skupštini Srbije i Vojvodine te nekih pozicija u vojvođanskoj vladi.

(Hina) xjsta ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙