FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bjelorusija će Rusiji izručiti direktora Uralkalija

Autor: vmrs
MOSKVA, 21. studenoga 2013. (Hina/Reuters) - Ruski državni odvjetnik izjavio je u četvrtak da je Bjelorusija pristala izručiti direktora ruske tvornice potaše Uralkalija koji je u kolovozu uhićen zbog propasti prodajnog kartela.

Nakon izručenja Rus Vladislav Baumgertner bit će pritvoren i provest će se istraga, kaže se u priopćenju iz ureda državnog odvjetnika. U Bjelorusiji je optužen za zloupotrebu ovlasti i pronevjeru i sad je u Minsku u kućnom pritvoru.

Kao uvjet za rješenje spora koji je naštetio odnosima dviju bivših sovjetskih republika, bjeloruski je predsjednik Aleksander Lukašenko zahtijevao promjenu vlasništva nad Uralkalijem i rusku kaznenu istragu protiv Baumgertnera.

U srijedu je objavljeno da je tajkun Sulejman Kerimov pristao svoj udio od 21,75 posto u Uralkaliju prodati milijarderu Mihailu Prohorovu, čime se ublažila napetost u odnosu na Bjelorusiju. Propast prodajnoga kartela ugozila je i globalne cijene potaše.

Nakon objave dionice Uralkalija u Moskvi narasle su za 0,4 posto.

Uralkalijevo povlačenje iz saveza s bjeloruskom državnom tvrtkom Belaruskali uzdrmalo je globalnu industriju potaše i zaprijetilo financijskim gubicima u Bjelorusiji koja ovisi o jeftinoj ruskoj energiji i financijskoj pomoći.

Lukašenko traži obnovu kartela na koji je otpadalo 40 posto globalnog tržišta potaše, ukupno vrijednog 20 milijarda dolara. Stručnjaci misle da će se to teško ostvariti jer je industrija prekapacitirana.

(Hina) xvm ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙