FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

IAEA i dalje traži odgovor na pitanja o iranskom nuklearnom programu

Autor: vrad
BEČ, 12. studenog 2013. (Hina/AFP) - Međunarodna agencija za nuklearnu energiju (IAEA) i dalje želi da Iran odgovori na njezina pitanja o eventualnim dosadašnjim istraživanjima na vojnom nuklearnom polju, premda se takvo što nije spominjalo u dogovoru koji su dvije strane postigle u ponedjeljak, izvijestila je ta agencija u utorak.

"Iransko nuklearno pitanje je veoma zamršeno. Ne možemo očekivati da se sve riješi od danas do sutra. Zato mu pristupamo korak po korak", rekao je glavni direktor UN-ove agencije, Japanac Yukiya Amano po povratku iz Teherana u Beč. Dodao je da će IAEA objaviti izvješće o iranskom nuklearnom programu tijekom sljedećih dana.

On se obratio novinarima nakon što su se tijekom vikenda Iran i SAD, Francuska, Njemačka, Rusija, Britanija i Kina približili preliminarnom dogovoru na ministarskoj razini u Ženevi te odlučili sastati se ponovno 20. studenoga.

Pregovori IAEA s Iranom čiji je cilj ustvrditi je li Iran vršio istraživanja u cilju proizvodnje nuklearne bombe, odvojena su od diplomacije "velikih sila" ali cilj obaju inicijativa je dati odgovor na pitanje razvija li Teheran nuklearno oružje.

"Sva pitanja koja nisu u aneksu (ugovora koji su IAEA i Iran potpisali u ponedjeljak) rješavat će se u kasnijim etapama", dodao je pred novinarima u zračnoj luci u Beču.

Smjernice koje su dvije strane u ponedjeljak potpisale u Iranu obuhvaćaju šest faza, prva od kojih će trajati tri mjeseca, sa zadaćom da se "produbi povjerenje između dviju strana".

"U idućim fazama naši i IAEA-ini stručnjaci će razgovarati o drugim pitanjima (napose onima) koja nisu izravno povezana s nuklearnim programom", rekao je direktor iranske nuklearne organizacije Ali Akbar Salehi.

Iran je "dobrovoljno" pristao da inspektori UN-ove agencije posjete "tvornicu za proizvodnju teške vode u Araku i rudnik (uranija) u Gachinu", blizu Bandar Abbasa, na jugu zemlje.

U oštrom izvješću objavljenom u studenome 2011. IAEA je rekla da je Iran barem do 2003., a možda i poslije, radio na proizvodnji atomske bombe.

(Hina) xvrad ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙