FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava fotografija za četvrtak, 21. studenoga

Autor: ikut
ZAGREB, 21. studenog 2013. (Hina) - Najava važnijih događaja za četvrtak, 21. studenoga koje ćemo popratiti fotografijama

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Trg sv. Marka 6). Hrvatski sabor će u nastavku zasjedanja razmotriti prijedloge izmjena zakona o porezima na dodanu vrijednost, na dobit te na dohodak. Izmjenama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) međustopa od 10 posto povećala bi se na 13 posto. Ta se stopa odnosi na ugostiteljstvo i turizam, časopise koji izlaze periodično, šećer, jestiva ulja i masti, dječju hranu, isporuku vode, ulaznice na koncerte te na časopise za kulturu i umjetnost. Sniženom stopom PDV-a od 5 posto oporezivale bi se sve dnevne novine, osim onih koje u cijelosti ili većim dijelom sadrže oglase ili služe oglašavanju, neovisno o broju riječi. Izmjenama Zakona o porezu na dohodak predlaže se obveza podnošenja godišnje porezne prijave za građane koji u poreznom razdoblju ostvare drugi dohodak.

ZAGREB - Sjednica Vlade Republike Hrvatske (10 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2). Pred Vladom će se, uz ostalo, naći prijedlog da se iz proračunske zalihe izdvoji 48 milijuna kuna za provedbu državnog referenduma o ustavnoj definicija braka. Vlada treba odlučiti i da sa 380 tisuća kuna pomogne Filipinima koje je nedavno pogodio razorni tajfun, kao i o pružanju humanitarne pomoći Bugarskoj u iznosu od 30 tisuća eura za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica. Na dnevnom redu su i prijedlozi Vladinih amandmana na izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranju, Zakona o javnoj nabavi i Zakona o obrtu. Vlada će amandman na zakon o potrošačkom kreditiranju uputiti nakon što je Hrvatska narodna banka podnijela izvješće o visini prosječne početne kamatne stope na stambene kredite u švicarskim francima koja. Ako u amandmanu Vlada primijeni najčešće spominjano rješenje, kamatna stopa na stambene kredite vezane uz franak mogla bi iznositi oko 3,2 posto.

ZAGREB - Hrvatska, kao regionalni lider u aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje, i Sjedinjene Države zajednički organiziraju dvodnevnu radionicu o aktivnostima za sprečavanje širenja oružja za masovno uništenje (od 9 do 9,30 sati, hotel Westin). Mediji mogu pratiti uvodna obraćanja pomoćnice ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Batistić Kos, američkog veleposlanika Kennetha Mertena i predsjednika Republike Ive Josipovića.

ZAGREB - Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić i saborska zastupnica i bivša premijerka Jadranka Kosor, primit će nagradu Zaklade Elemer Santos, koja se dodjeljuje za izniman doprinos europskim integracijama, na svečanosti u Kući Europe (u 12 sati, Ban Centar). Elemer Hantos Prize ustanovljena je kao nagrada koja se dodjeljuje za iznimne rezultate u promicanju ekonomske i političke suradnje i europskih integracija u srednjoj i istočnoj Europi, osobama koje su svojim djelovanjem izravno utjecala na procese političke i ekonomske integracije. Ovo je prvi put da se dodjeljuje ženama i prvi put da se dodjeljuje osobama iz Hrvatske.

VELIKA GORICA - Počinje štrajk četiriju sindikata zaposlenika zagrebačke Zračne luke (ZLZ). U 10 sati počinje prva od tri faze štrajka, u kojoj će biti obustavljen sav komercijalni promet i trajat će do petka, 22. studenog, u 24 sata, najavili su predstavnici koordinacije sindikata ZLZ-a. Komercijalni letovi bit će preusmjeravani u druge zračne luke, a održavat će se samo izvanredni letovi, medicinski, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Vladinog zrakoplova. Okupljanje štrajkaša u pristanišnoj zgradi bit će u podne, a za 15 sati najavljena je konferencija za novinare.

ZAGREB - Hrvatski sindikat pošte (HSP) i Republički sindikat radnika Hrvatske (RSRH) održat će u 11,30 sati prosvjed na Markovu trgu zbog nedavnog proglašenja viškom 270 radnika, ali i zbog, kako kažu, nemarnog odnosa Vlade, koja je Hrvatskoj pošti stopostotni vlasnik. HSP i RSRH protive se načinu na koji je Uprava HP-a utvrdila kriterije za otkaze, bez uzimanja u obzir činjenice da u kompaniji još uvijek ima radnika koji se, istrošeni godinama predanog rada, ne bi protivili zbrinjavanju. Umjesto da je te radnike najprije zbrinuo, poslodavac je na nepromišljen i gotovo bešćutan način, bez socijalnih partnera, pod geslom "jednakih kriterija za sve" odlučio tko će ostati, a tko neće u sustavu, upozoravaju sindikalci. Okupljanje prosvjednika bit će u 11 sati na uglu Kurelčeve i Jurišićeve ulice u Zagrebu, ispred ulaza u zgradu Hrvatske pošte, odakle će se povorka uputiti preko Trga bana Josipa Jelačića i Radićeve ulice do Trga svetoga Marka. Tamo je najavljeno obraćanje predsjednice HSP-a Jadranke Dumbović, predsjednika RSRH-a Željka Vidakovića te predsjednika Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimira Severa.

ZAGREB - Knjigu Ive Hraste Sočo "Hrvatska - nacija kulture" u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavit će austrijska veleposlanica Andrea Ikić Boehm i zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš, uz uvodnu riječ predsjednika HAZU, akademika Zvonka Kusića (18 sati, Strossmayerov trg 14). Autorica knjige Iva Hraste Sočo u knjizi, koju je objavila nakladnička kuća Leykam international, naglasak stavlja na promišljanje prepoznatljivosti nacije na temelju segmenta njezine glazbene kulture te redefiniranje hrvatskog kulturnog identiteta s pozicije glazbe.

Dežurni na desku FaH-a:

Prije podne: Damir Senčar

Poslije podne: Ivana Kutni

tel: + 385 1 4808-770

fax: + 385 1 4808-823

email: fah@hina.hr

(Hina) xik yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙