FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libijske milicije započele povlačenje iz Tripolija

Autor: akoz
TRIPOLI, 18. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Pripadnici libijskih milicija okrivljeni za najgore nemire od svrgavanja Moamera Gadafija, koji su se dogodili posljednjih dana u libijskoj prijestolnici, u ponedjeljak su počeli povlačenje iz Tripolija a postrojbe libijske vojske preuzimaju nadzor nad njihovim dosadašnjim područjima, rekli su dužnosnici vlade.

U sukobima između konkurentskih milicija i prosvjednika u Tripoliju prošlog su tjedna ubijeni deseci ljudi što pokazuje teškoće s kojima se Libija suočava u nastojanjima da ograniči moć bivših boraca i tvrdolinijaških islamista koji se odbijaju razoružati dvije godine nakon pada Gadafijeva režima.

Povlačenje nekih od moćnih libijskih milicija iz prijestolnice moglo bi privremeno ublažiti napetosti no libijske vojne snage u nastajanju još uvijek nisu dorasle milicijama koje nadziru dijelove Tripolija i zemlje.

Milicije iz obalnog grada Misrate, koje su se u petak i subotu sukobile s prosvjednicima pri čemu je 46 osoba ubijeno, počele su se povlačiti na istok, rekao je viši dužnosnik.

"Postrojbe iz Misrate u Tripoliju sada su se povukle i nalaze se na području između dva grada", rekao je Saleh Jouda, član vijeća za sigurnost libijskog parlamenta.

Ministarstvo obrane reklo je da će postrojbe libijske vojske ući na područja koja su nadzirale milicije iz Misrate.

U ponedjeljak su otmičari oslobodili i zamjenika čelnika libijske obavještajne službe kojega su oteli u nedjelju pred zračnom lukom u Tripliju, rekao je libijski dužnosnik.

(Hina) xakoz ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙