FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Darfouru 460.000 osoba raseljeno ove godine zbog sukoba

Autor: vrad
KHARTOUM, 14. studenog 2013. (Hina/AFP) -

< Zbog plemenskih sukoba i borba pobunjenika i vladinih snaga u sudanskoj pokrajini Darfouru ove godine je raseljeno barem 460.000 ljudi, priopćio je u četvrtak UN.

"Kako navode humanitarne organizacije, najmanje 460.000 ljudi napustilo je svoj dom u Darfouru od početka 2013. zbog plemenskih sukoba i borba sudanskih oružanih snaga i oružanih pokreta", ističe Ured za koordinaciju humanitarne pomoći UN-a (OCHA) u svom tjednom izvješću.

"To je više nego u 2011. i u 2012.", dodaje.

Taj broj također premašuje 300.000 raseljenih osoba koliko ih je u svibnju u prvih pet mjeseci ove godine evidentirala zamjenica UN-ova glavnog tajnika za humanitarna pitanja Valerie Amos.

"Sukobi među plemenima su najveći izazov i najozbiljnija prijetnja sigurnosti Darfoura, više nego pobunjenički pokreti", rekao je u utorak u parlamentu sudanski ministar obrane Abdelrahim Mohammed Hussein.

Ove godine su se sukobi arapskih plemenskih milicija proširili, pri čemu je u toj regiji na zapadu Sudana, koju već desetak godina potresaju sukobi milicija i pobunjenika, poginulo više stotina ljudi.

Stručnjaci ocjenjuju da vlada u Khartoumu zbog nedostatka novca više ne može kontrolirati ta plemena koja je naoružala protiv pobunjenika.

Najviši dužnosnik u Darfouru Eltigani Seisi rekao je koncem listopada da su plemenske milicije postale tako moćne da "izmiču kontroli plemenskih starješina".

(Hina) xvrad yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙