FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Libija: Sukobi milicija u Tripoliju

Autor: vrad
TRIPOLI, 7. studenog 2013. (Hina/AFP) - Dvije milicije sukobile su se u četvrtak navečer u Tripoliju gdje se čula snažna pucnjava iz više četvrti libijske prijestolnice, doznaje se od svjedoka i od sigurnosnog izvora.

Sukobi su izbili nakon pogibije vođe jedne milicije koji je u četvrtak podlegao ozljedama, rekao je za agenciju France Presse sigurnosni čelnik u Tripoliju koji je htio ostati anoniman.

Taj vođa, Nourri Friwan, ranjen je na kontrolnoj točki koju drži brigada bivših pobunjenika iz Soug al-Jomae, četvrti na istoku Tripolija.

Da bi osvetili smrt svog vođe, naoružani pripadnici milicije koji su iz grada Misrate došli automobilima opremljenim protuzračnim topovima, uputili su se prema četvrti Soug al-Jomai, zatvorivši glavnu cestu koja vodi u tu četvrt, po iskazima svjedoka.

Pucnjava se čula sve do 23.00 sata po mjesnom vremenu (22.00 sata po srednjoeuropskome), ali se ne zna ima li žrtava.

Drugi sigurnosni izvor je rekao da je pucnjava uglavnom tek demonstracija sile milicija. "Svaka skupina puca u zrak ne bi li pokazala svoju moć", dodao je.

Stanovnici su proteklog vikenda bili u strahu i nisu se usudili izaći iz kuće, a zgrade i hotel Radisson blizu mjesta sukoba oštećeni su metcima, navode svjedoci.

Prijelazne vlasti muku muče da sastave profesionalnu vojsku i policiju. Redovito pozivaju bivše pobunjenike koji su se 2011. borili protiv Gadafijeva režima kako bi uspostavili sigurnost, ali ih poslije ne uspijevaju nadzirati.

Ti bivši pobunjenici su se organizirali u naoružane milicije i kontroliraju različite četvrti u libijskoj prijestolnici.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙