FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Sport u 12,30 sati

Autor: sbil
ZAGREB, 18. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih sportskih događaja do 12,30 sati.

ZAGREB

"Nemojte misliti da će hrvatskoj reprezentaciji biti lako u sutrašnjoj utakmici. Bit će to čvrst i težak dvoboj. Ispred nas je ključnih 90 minuta u borbi za plasman na svjetsko prvenstvo i ne mislimo se predati bez borbe," kazala je najveća zvijezda islandske nogometne reprezentacije Eidur Gudjohnsen uoči današnjeg treninga na maksimirskom stadionu.

Gudjohnsen, koji je tijekom karijere igrao za Barcelonu, Chelsea, Tottenham, Monaco, te niz drugih klubova, iznimno je pristupačan i simpatičan. Spremno je odgovarao na sva pitanja hrvatskih novinara koji su se okupili ispod južne tribine stadiona Maksimir.

"Hrvatska je sasvim sigurno favorit uoči sutrašnjeg ogleda. Ima kvalitetniji sastav, njezina nogometna povijest također je gura u prednost, igrat ćemo u Zagrebu, no to ne mora ništa značiti. Uvjeren sam kako ćemo i mi imati svoje prilike," dodao je igrač belgijskog Club Bruggea.

ZAGREB

Nakon što je 'izrežirao' prvu utakmicu između Islanda i Hrvatske u dodatnim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2014. godine islandski vratar Hannes Thor Halldorsson (29) sprema se za novi pothvat.

"Ovo je povijesti trenutak za našu zemlju. Imamo priliku izboriti plasman na svjetsko prvenstvo i to nas čini iznimno ponosnim. Stojimo ispred prilike koju ne želimo propustiti," kazao je najbolji igrač utakmice u Reykjaviku.

Halldorsson se profesionalno bavi režijom spotova i reklama, a nogometnom se bavi iz ljubavi. Radi za jednu veliku produkcijsku kuću, a trenutačno je član KR Reykjavika i jedan je od rijetkih igrača iz islandske reprezentacije koji igra u domovini.

"Bilo bi sjajno kada bi izborili plasman na SP. Međutim, naši će nas navijači voljeti i ukoliko ne uspijemo. Sada je veći pritisak na hrvatskoj reprezentaciji."

Nakon prve utakmice prometnuo se u novog islandskog junaka, no tvrdi kako i dalje čvrsto stoji na zemlji.

"Ne osjećam nikakav pritisak uoči sutrašnje utakmice. Motiviran sam za novo dokazivanje i uvjeren kako imamo izglede za slavlje," zaključila je islandska jedinica.

AUSTIN

Njemački vozač Sebastian Vettel (Red Bull) ostvario je osmu uzastopnu pobjedu u utrkama Svjetskog prvenstva formule 1 slavivši u utrci za Veliku nagradu SAD-a u Austinu u nedjelju čime je postao prvi vozač u povijesti koji je ostvario osampobjeda zaredom u istoj sezoni.

Vettel, koji je još krajem listopada osigurao četvrti uzastopni naslov prvaka, do svoje ukupno 12. pobjede u ovoj sezoni, a 38. u akrijeri stigao je sa 6.284 sekunde ispred drugog Francuza Romaina Grosjeana (Lotus), dok je treći Australac Mark Webber (Red Bull) zaostao 8.396 sekundi.

Dosadašnji rekord od sedam uzastopnih pobjeda u istoj sezoni Vettel je dijelio sa sunarodnjakom Michaelom Schumacherom, kojemu je to uspjelo 2004. godine, te Talijanom Albertom Ascarijem iz 1952.

Za izjednačavanje apsolutnog rekorda od devet pobjeda u nizu, kojega je Ascari postavio tijekom dviju sezona (1952/53), Vettel bi morao pobjediti i na posljednjoj utrci ovogodišnjeg prvenstva, koja će se voziti za VN Brazila za tjedan dana, a tom bi pobjedom Vettel izjednačio i Schumacherov rekord od 13 pobjeda u istoj sezoni iz 2004.

VARŠAVA

U posljednjem, 9. kolu Ekipnog prvenstva Europe za šahistkinje Rusija je nanijela prvi poraz Ukrajini s uvjerljivih 3-1, ali je to bilo dostatno "tek" za drugo mjesto jer je Ukrajina uoči posljednjeg kola imala prednost od čak tri boda. Hrvatska je 1-3 porazom od Turske prvenstvo završila na 30. mjestu.

Ukrajinke su nanizale sedam ekipnih pobjeda i jedan remi uz jedan poraz i zasluženo osvojile svoju drugu zlatnu medalju. Za taj pothvat čestitke su primile Katerina Lahno sa 6(9), Ana Ušenina 6,5(8), Marija Muzičuk 6,5(8), Natalija Žukova 3(7) i Ina Gaponenko 2(4).

Poljakinje su pobjedom nad Litvom sa 3-1 održale bodovni korak s Ruskinjama, ali im je pripala bronca zbog slabijeg olimpijskog Sonneborn-Bergera.

Bilanca hrvatskih šahistkinja su tek dvije pobjede uz čak sedam poraza, pa su završile tek na 30. mjestu u konkurenciji 32 reprezentacije. Naše boje branile su Borka Frančišković 4,5(9), Mara Jelica 3(8), Kristina Šarić 3(9), Ana Berke 0(4) i Ivona Purgar 2(6).

Zadovoljila je samo Borka Frančišković, a u odnosu na snagu protivnica ukupni podbačaj naše reprezentacije je nevjerojatnih osam bodova. Nikad gore!

Najuspješnija igračica prvenstva bila je Ruskinja Aleksandra Kosteniuk, koja je sa 7,5(8) ostvarima "muški" performans-rejting od čak 2766 bodova. Naša jedina svijetla točka Borka Frančišković igrala je snagom od 2302 boda što je za 39 bodova više od njenog trenutačnog rejtinga.

VARŠAVA

U posljednjem, 9. kolu Ekipnog prvenstva Europe za šahiste došlo je do velikog preokreta, Rusija je nanijela prvi poraz Francuskoj sa 2,5-1,5, koja je zbog toga pala na drugo mjesto, pa je zlato osvojio Azerbejdžan zahvaljujući remiju s Armenijom. Hrvatska je reprezentacija odigravši 2-2 protiv Rumunjske završila na 17. mjestu.

Drugu zlatnu medalju za Azerbejdžan osvojili su Šahrijar Mamedjarov sa 4,5(8), Teimour Radjabov 4,5(8), Eltaj Safarli 2,5(6), Rauf Mamedov 5,5(8) i Gadir Guseinov 4(6). Hrvatska je 17. mjestom ostvarila realni plasman jer je na startu prvenstva bila rangirana kao 16.. Bilanca naše reprezentacije bila je 3 pobjede i 4 remija uz 2 poraza, a ostvarili su je Ivan Šarić sa 5(9), Hrvoje Stević 5(9), Mladen Palac 5(8), Zdenko Kožul 3(7) i Ante Brkić 0,5(3).

U odnosu na snagu svojih protivnika podbačaj iznosi samo pola boda što je solidan rezultat.

Najuspješniji igrač po broju osvojenih bodova je Poljak Mateusz Bartel sa 7,5(9), a najkvalitetniji rezultat ostvario je Ivan Sokolov, koji je za Nizozemsku osvojio 6,5(7) uz performans-rejting od 2.941 bod. Naš najbolji reprezentativac Mladen Palac imao je performans-rejting 2.677 bodova, što je za 106 bodova iznad njegove "papirnate snage".

(Hina)

An unhandled error has occurred. Reload 🗙