FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 17. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12,30 sati.

BEOGRAD - U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice jutros su, uz iznimne mjere sigurnosti, otvorena tri biračka mjesta na kojima se ponavljaju lokalni izbori zbog incidenata 3. studenog kad su grupe huligana razbile glasačke kutije i uništile dio izbornog materijala. Današnjim glasovanjem bit će zatvoren prvi krug kosovskih lokalnih izbora čije je održavanje predviđeno bruxelleskim sporazumom o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a istodobno i preduvjet je da se formira Zajednica srpskih općina (ZAS), koja je dio tog sporazuma i treba postati ključnom političkom institucijom Srba na Kosovu. U tri biračka centra u sjevernom dijelu Mitrovice, naseljenom s 90 posto Srba i 10 posto Albanaca i Bošnjaka, ukupno je 27 biračkih mjesta na kojima pravo glasa ima 23.378 birača. Oko birališta je raspoređena kosovska policija, pripadnici pravosudne misije Europske unije (EULEX) i lokalne civilne zaštite, dok povremeno patroliraju i pripadnici KFOR-a, javljaju beogradski mediji. Od ukupno pet kandidata, favoriti srpskih političkih opcija za gradonačelnika su kandidat Građanske inicijative “Srpska” Krstimir Pantić i nositelj liste Građanska inicijativa Sloboda - Demokracija - Pravda Oliver Ivanović, dok najviše glasova s albanske strane očekuje Agim Deva, kojeg je kandidirala Demokratska partija Kosova (PDK) kosovskog premijera Hashima Thacija.Obojica vodećih srpskih kandidata očekuju veliki odziv birača i uvjereni su da tijekom ponovljenog glasovanja neće biti incidenta. Prvi neslužbeni rezultati ponovljenog glasovanja u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice očekuju se u nedjelju oko 22 sata.

PARIZ - Ako Iranci uspiju izraditi atomsku bombu, sve će ih zemlje Bliskog istoka slijediti, upozorio je u intervjuu objavljenom u nedjeljnom izdanju francuskoga tjednika Le Journal de Dimanche izraelski predsjednik Shimon Peres. "Uvjereni smo da će, ako Iranci izrade atomsku bombu, sve zemlje na Bliskome istoku željeti slijediti njihiov primjer i učiniti isto", rekao je izraelski predsjednik, koji je u nedjelju u Izraelu domaćin svojem francuskom kolegi Francoisu Hollandeu. Peres, koji je kazao kako cijeni stav i odlučnost Francuza kada je posrijedi službeni Teheran i pregovori o iranskom nuklearnom oružju, istaknuo je kako smatra da "ne treba popuštati s pritiskom", jer se samo tako može postići da Iranci odustanu, "bar dugoročno", od svojeg nuklearnog programa. "Istina je da mi u Izraelu uistinu cijenimo čvrst francuski stav i odlučnost kada je riječ o Iranu", kazao je Peres za francuski tjednik.

CAPE TOWN - Bivši predsjednik Južnoafričke Republike Nelson Mandela još uvijek se nije oporavio i nije sposoban govoriti, no uspijeva komunicirati pokretima očiju, rekla je za južnoafrički list The Sunday Independent njegova supruga Winnie Madikizela-Mandela. Ikonu borbe protiv apartheida u 95-oj njeguju u njegovu domu od početka rujna, a odnedavno uspijeva komunicirati pokretima očiju. "Još ne uspijeva ništa izgovoriti, jer ima sustav za drenažu sekreta iz pluća", kazala je njegova supruga za južnoafrički list dodavši kako su joj "liječnici kazali da se nadaju kako će uspjeti i progovoriti". Kategorički je odbacila nagađanja prema kojima je Nelson Mandela na respiratoru. Od 1. rujna prvoga crnog predsjednika Južnoafričke Republike njeguju u njegovu domu u Johannesburgu, nakon što je gotovo tri mjeseca bio u bolnici zbog plućne infekcije. O njegovu zdravstvanom stanju brine 22 liječnika, a čak i kad se upala pluća izliječi, njegovo zdravlje ostat će iznimno osjetljivo, rekla je Winnie Mandela.

MORELIA - Gotovo 400 naoružanih građana, organiziranih u grupe koje se bore protiv organiziranog kriminala, zauzelo je u subotu gradsku vijećnicu u Tancitaru, u meksičkoj državi Michoacan na zapadu zemlje nakon sukoba u kojemu su ubijene tri osobe, izvijestili su službeni izvori. Lokalna vlast države Michoacan u kojoj već mjesecima vladaju nasilje i sukobi između zločinačkih banda i grupa koje se bore protiv organiziranog kriminala izvijestila je da su grupe građana preuzele kontrolu nad gradskom vjećnicom u gradiću Tancitaru, prisilivši mjesnu policiju da je napusti. Njihova akcija uslijedila je nedugo nakon sukoba s jednom od zločinačkih banda, pri čemu je ubijeno troje pripadnika bande, a dvoje ih je ozlijeđeno. Glavni krivci za nasilje u toj zapadnoj meksičkoj državi obično su narko karteli. Početkom godine građani su se sami organizirali u grupe koje se bore protiv organiziranog kriminala, razljućeni nasiljem, sukobima te indolencijom i, kako su istaknuli, nesposobnošću mjesnih vlasti i policije. Michoacan je prva meksička država čije su vlasti prihvatile da se u njoj rasporede vojne snage, nakon što je bivši predsjednik Felipe Calderon 2006. odlučio razmjestiti vojsku po zemlji, u nastojanju da iskorijeni narko kartele. Taj je pokušaj, kako je rekao njegov nasljednik Enrique Pena Nieto, neslavno završio - brojkom od 77.000 mrtvih.

TEGUCIGALPA - Kandidat vladajuće honduraške stranke na predsjedničkim izborima Juan Hernandez (45) preživio je i neozlijeđen je nakon pada helikoptera kojim je putovao u subotu, rekao je glasnogovornik njegove Nacionalne stranke. Hernandez je putovao sa suprugom i troje članova tima koji vode njegovu predsjedničku kampanju na skup u grad Juticalpu, oko 130 km južno od glavnoga grada, kada se helikopter srušio s male visine. Na svojem Twitter računu je napisao: "Hvala Bogu da smo svi OK." "Helikopter je imao mehaničke probleme. Čula se neuobičajena buka, a potom je helikopter počeo padati, a kad se srušio otpao mu je stražnji dio", rekao je glasnogovornik, dodavši kako nitko u nezgodi nije stradao. Vlasti zasad nemaju komentar o potencijalnom uzroku pada helikoptera. Hernandez je putovanje do odredišta nastavio drugim helikopterom.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙