FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: spuc
ZAGREB, 17. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 9,30 sati.

TACLOBAN - Dok je pred Filipinima ogromna zadaća obnove zemlje opustošene tajfunom Haiyan preživjeli stanovnici okupili su se u nedjelju ujutro u uništenim crkvama ispod rastrganih krovova u zajedničkim molitvama za izgubljene živote i spas preživjelih. Razorna oluja odnijela je najmanje 3.681 život a nestalima se smatra još 1.186 osoba. Gotovo pola milijuna kuća oštećeno je od čega oko polovica uništena a bez domova ostalo je ukupno četiri milijuna ljudi. U najteže stradalom gradu Taclobanu sravnjenom sa zemljom molitva je protekla u suzama i pljesku okupljenih vjernika. "Bogu zahvaljujem što mi je dao drugu priliku za život", kaže Rosario Capidos (55) grleći svoju devetogodišnju unuku Cyrich. Capidos je spasila troje unučadi podigavši ih na komade stiropora na kojima ih je voda otplavila do obližnjeg kineskog hrama. Njezina je čitava obitelj preživjela oluju koja pogodila zemlju 8. studenoga. "To je razlog zbog kojeg plačem", kazala je. Devet dana nakon što je zemlju pogodila oluja opsežni napori u dostavi pomoći dobili su zamah na osiromašenom području Filipina koji su poharali snažni vjetrovi i smrtonosni morski valovi. Pomoć je počela stizati u udaljenija područja uz pomoć helikoptera s američkog nosača zrakoplova USS George Washington. Prema UN-u u udaljenijim planinskim područjima ljudi još uvijek gladuju.

MOSKVA - Svjetske sile i Iran blizu su preliminarnog dogovora koji će usporiti nuklearni program Teherana i ne bi smjele propustiti dobru priliku da ga i sklope, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Lavrov je svoje mišljenje iznio u televizijskom intervjuu dan nakon što je viši američki dužnosnik rekao da postoji mogućnost postizanja sporazuma na sastanku pregovarača u Ženevi 20. studenoga. Šest zemalja koje pregovaraju s Iranom nadaju se da će razgovori završiti sporazumom koji bi bio prvi korak prema pomicanju s mrtve točke u pregovorima s Teheranom i da bi osigurao da Iran ne gradi nuklearno oružje. "Naš je dojam da postoji vrlo dobra prilika koju se ne smije propustiti", rekao je Lavrov komentirajući nedavnu raspravu s visokom predstavnicom EU za vanjske poslove Catherine Ashton. "Koraci koji se moraju poduzeti da bi se stvorili uvjeti za rješavanje iranskoga nuklearnog problema jasni su i Iranu i skupini od šest zemalja", rekao je u intervjuu za moskovski TV Centar.

HANOJ - U velikim poplavama u Vijetnamu od petka je smrtno stradalo najmanje 28 ljudi, devet ih se smatra nestalima, a gotovo 80.000 bilo je prisiljeno napustiti svoje domove, izvijestili su državni mediji. Poplave su posljedica tropske oluje koja je pogodila središnje regije u zemlji. Posebno je pogođena pokrajina Quyng Ngai, gdje je smrtno stradalo devet ljudi, a četvero ih se smatra nestalima. Poplavljeno je oko 100.000 domova, a gotovo 80.000 stanovnika je evakuirano, stoji u izvješću vladina Ureda za zaštitu od poplava i oluja. Zbog vodenih bujica zatvorene su sve ceste u spomenutim regijama, a regionalni vozni red željeznica poremećen je te brojni polasci otkazani. Poplave su odgodile i branje kave u središnjem predijelu bogatom njenim nasadima. Vijetnam je najveći proizvođač robusta kave u svijetu s udjelom od 17 posto u svjetskoj proizvodnji. Središnji dio zemlje često pogađaju oluje i poplave, osobito u razdoblju između srpnja i listopada.

MALE - Pobjednik predsjedničkih izbora na Maldivima, polubrat jednog od ranijih predsjednika države Momuna Abdula Gajuma koji je vladao zemljom 30 godina, Abdula Jamin (54) u nedjelju je obećao da će se angažirati na jačanju stabilnosti i demokracije u zemlji. Jamin je u drugome krugu predsjedničkih izbora pobijedio dosadašnjeg predsjednika i oporbenog čelnika Mohameda Našida, smatranog favoritom. Našid je svrgnut s vlasti početkom prošle godine. U prvim izjavama nakon službenog proglašenja pobjednika, Jamin je kazao kako će se angažirati na jačanju stabilnosti i okončanju nesuglasica suprotstavljenih strana u državi. "Ovoj je zemlji potrebna stabilnost. Nadam se da ćemo dobiti potrebnu potporu te da ćemo surađivati s Našidom u parlamentu", rekao je Jamin, kandidat Gajumove Napredne stranke.

(Hina) xps yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙