FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: slek
ZAGREB, 16. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

RIM - Silvio Berlusconi izjavio je u subotu da je njegova stranka desnoga centra izašla iz vladajuće koalicije premijera Enrica Lette, ali da nema dovoljno zastupnika da bi je srušila u parlamentu. Berlusconijeva izjava uslijedila je nakon što je njegovu stranku Naroda slobode (PDL) napustio ministar unutarnjih poslova i bivši stranački tajnik Angelino Alfano, koji se usprotivio Berlusconiju i osnovao frakciju koja je željela ostati u vladi. Govoreći na konvenciji na kojoj bi PDL trebao biti preimenovan u Forza Italia (Naprijed Italija) prema nazivu njegova izvornog političkog pokreta, Berlusconi je rekao da njegovo izbacivanje iz parlamenta, za što je glasovala Lettina Demokratska stranka lijevoga centra, znači kako koalicija ne može ići dalje.

RIM - Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano rekao je u subotu kako će svih pet ministara desnog centra ostati u vladi nakon raskola u stranci Silvija Berlusconija Narod slobode (PDL) te da stabilnost vladajuće koalicije nije ugrožena. "Vlada će biti stabilna. Svih pet ministara PDL-a se pridružilo novoj skupini", rekao je novinarima dan nakon što je predvodio otcjepljene. On je ipak rekao kako se i dalje snažno protivi parlamentarnom glasovanju za izbacivanje Berlusconija iz parlamenta zbog osude za poreznu prijevaru te da će se usprotiviti tome u glasovanju u Senatu koje se očekuje 27. studenoga.

BERLIN - Njemačka kancelarka Angela Merkel dala je naslutiti da je spremna prihvatiti zahtjev socijaldemokrata (SPD) za zakonskim određivanjem najniže plaće kako bi osigurala njihov ulazak u koalicijsku vladu, u vrijeme kada pregovori ulaze u završnu fazu. Merkel je svoje konzervativce počela pripremati na kompromis rekavši u petak navečer na skupu mladeži Kršćanskih demokrata (CDU) da će 8.5 eura po satu koje straži SPD "igrati ulogu" u budućnosti. "To neće biti naša ideja o minimalnoj plaći", rekla je Merkel signalizirajući da njezina stranka najvjerojatnije neće ići protiv prijedloga SPD-a.

MOSTAR - Više desetaka bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) iz više dijelova BiH otputovalo je u subotu kako bi nazočilo obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru. Dragovoljci i veterani te pripadnici stradalničkih udruga iz Mostara, Širokog Brijega, Čitluka, Posavine i Središnje Bosne tradicionalno su otputovali u Vukovar kako bi bili dio kolone sjećanja na veliku hrvatsku tragediju.

KABUL - Bombaš samoubojica zabio se u subotu svojim automobilom u vozilo afganistanske vojske koje je osiguravalo golemi šator u kojem će se idući tjedan sastati afganistanski politički i plemenski vođe i raspravljati o novom sigurnosnom sporazumu sa SAD-om. Napad se dogodio samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Hamid Karzai pozvao talibane da sudjeluju na skupštini Loya Jirga koja se sastaje u četvrtak i odlučuje hoće li dijelu američkih vojnika dopustiti da ostanu u Afganstanu nakon 2014. U eksploziji je poginulo najmanje šest i ranjeno 22 ljudi, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova Sediq Sudiqqi dodajući da su među žrtvama vojnici i civili.

TRIPOLI - U istočnom predgrađu Tripolija izbili su sukobi između paravojnih snaga iz toga grada i paravojnih snaga iz Misrate koje su, nakon što je sinoć podmetnut požar u njihovu glavnom stožeru stigli kako bi osvetili suborce, izvijestili su vladini izvori i očevici. Neredi su uslijedili nepuna 24 sata nakon sukoba između civila i paravojnih snaga u kojima su, prema informacijama vlade, smrtno stradale najmanje 43 osobe, a više od 450 ih je ozlijeđeno. Paravojne grupacije sukobile su se u subotu ujutro. Milicija iz grada Misrate, smještenog oko 200 km istočno od Tripolija, napala je vojarnu koju su zauzeli bivši pobunjenici iz Tripolija, pri čemu je jedna osoba ubijena, a osam ih je ozlijeđeno, rekao je zapovjednik paravojne brigade nad kojom nadzor ima ministarstvo obrane, pukovnik Mosbah al Harna.

SOFIJA - Deseci tisuća protivnika i pristalica bugarske socijalističke vlade okupili su se u subotu u dvama gradovima kako bi ukazali na sve veću političku podijeljenost i nesigurnost u toj najsiromašnoj članici EU-a. Premijer Plamen Orešarski u subotu je tijekom okupljanja u Sofiji organiziranog na poziv socijalista i koalicijskog partnera, turske MFR stranke obećao da će, dok je na vlasti pokrenuti reforme kojima bi se pomoglo najsiromašnijima i povećati prihode. U odvojenom okupljanju u drugome po veličini bugarskom gradu Plovdivu, nekoliko tisuća simpatizera glavne oporbene stranke GERB od vlade je tražilo ostavku i organiziranje prijevremenih izbora, optužujući vladajuće za nekompetenciju i ucjene. S prosječnom plaćom od oko 400 eura mjesečno, Bugarska je zadnja u nizu od 28 država članica EU-a.

SUSE - Tisuće ljudi prosvjedovale su u subotu poslijepodne u gradu Susa, na sjeverozapadu Italije, protiv budućeg brzog vlaka velikih brzina Lyon-Torino, preko te male alpske doline, javlja agencija France Presse. Na manifestaciji koju je orgnaizirao pokret No Tav (ne vlaku velikih brzina) se okupilo 7.000 ljudi, prema informacijama policije, a organizatori spominju 40.000 okupljenih. Prema promotorima ta "željeznička autocesta", strateški plan u okviru europske mreže, trebala bi odteretiti ceste od milijuna kamiona godišnje i izbjeći ispuštanje tri milijuna tona CO2 godišnje. Izgradnja te linije je procijenjena na 26 milijarda eura, od kojih 8,5 milijarda za prekogranični dio. Protivnici taj plan smatraju preskupim i nepotrebnim i protiv njega održani su brojni prosvjedi s talijanske strane.

(Hina) xsl ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙