FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EBRD pojačao financiranje malih poduzeća u jugoistočnoj Europi

Autor: gple
LONDON/FRANKFURT/ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisala je danas s Europskim fondom za jugoistočnu Europu (EFSE) sporazum kojim će dodatno poduprijeti kreditiranje malih poduzeća u jugoistočnoj Europi i istočnom europskom susjedstvu.

EBRD će tim sporazumom osigurati 25 milijuna eura za oko četiri tisuće novih kredita namijenjenih malim i mikro poduzećima u jugoistočnoj Europi i istočnom europskom susjedstvu, navodi se u priopćenju.

Odobrena sredstva moći će biti 'povučena' u eurima i dolarima, dodaje se.

EFSE trenutno raspolaže s 948 milijuna eura. Osnovan je 2005. na inicijativu njemačke razvojne banke KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau) i uz financijsku potporu njemačkog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj i Europske komisije.

Cilj je fonda poticanje gospodarskog razvoja i prosperiteta u Albaniji, Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Bosni Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Maskedoniji, Kosovu, Gruziji, Moldovi, Crnoj Gori, Rumunjskoj, Srbiji, Ukrajini i Turskoj.

Iako se EFSE fokusira u prvom redu na dugoročno financiranje malih i mikro poduzeća, ne isključuje ni mogućnost kreditiranja kućanstava, i to kroz kredite za kućne popravke, navodi se u priopćenju.

Uz KfW kao vodećeg investitora, te EK i EBRD, u financiranju EFSE-a sudjeluju, među ostalim, i Europska investicijska banka (EIB), Međunarodna financijska korporacija (članica grupe Svjetske banke), Austrijska razvojna banka i Švicarska agencija za razvoj i suradnju.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙