FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dačić pozvao kosovske Srbe na izbore, podsjetio na "povijesne pogreške" sunarodnjaka

Autor: vili
BEOGRAD, 15. studenog 2013. (Hina) - Srbijanski premijer Ivica Dačić u petak je, na izbornom skupu u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, pozvao kosovske Srbe da glasuju u nedjelju na ponovljenim izborima u tom gradu poručivši im da pokažu jedinstvo te da ne ponove pogreške svojih sunarodnjaka u Hrvatskoj.

Samo izraženo jedinstvo može dovesti do formiranja Zajedice srpskih općina i stvaranja uvjeta da Srbija nastavi pomagati Srbima s Kosova, istaknuo je Dačić.

Govoreći pred oko 5.000 ljudi na završnoj konvenciji Građanske inicijative "Srpska" u središtu sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, srbijanski premijer poručio je da se Srbija ne može braniti puškama i tenkovima već samo jakim političkim vezama i pametnim odlukama, pozivajući ih da ne ponove pogreške iz prošlosti i podsjećajući na iskustvo Srba u Hrvatskoj te potpisivanja sporazuma u Daytonu kojim je postignuto rješenje za Srbe u BiH.

"Danas je jasno da ne biste ovo mogli obraniti i mi ne bismo bili danas ovdje da nije bilo Srbije. Budite danas iskreni, svi to znate ovdje. Da nije bilo Srbije ovo ne bi bio teritorij na kojem danas imamo četiri velike i značajne srpske općine", rekao je Dačić, sugerirajući da ne smiju ponavljati greške iz prošlosti.

"Vodstvo republike srpske krajine igralo se sa svojim građanima. Gdje su danas Srbi iz RSK? Raseljeni i protjerani uz najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata. Ne smijemo ponavljati greške iz povijesti", ustvrdio je i poručio Dačić na završnoj konvenciji Građanske inicijativa "Srpska", koju podupire vlada u Beogradu.

Dačić je dodao da je u srpskoj povijesti bilo mnogo nejedinstva te je, po izvješću beogradskih medija, kazao kako je bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević morao silom natjerati vodstvo Republike Srpske (RS) na prihvaćanje i potpisivanje Daytonskog sporazuma.

"Tada su svi govorili da je to izdaja, a danas pitajte (predsjednika RS) Milorada Dodika koji kaže da nitko nikad ne bi bolji sporazum napisao jer je on jamčio opstanak RS. S druge strane, sačuvali smo RS i Srbe", istaknuo je Dačić i naglasio kako je "Srbija i dalje na Kosovu i neće otići".

"Stranaka je mnogo, ali Srbija i srpski interes je samo jedan", zaključio je Dačić pozivajući sunarodnjake da glasuju na ponovljenim izborima.

Lokalni kosovski izbori bit će u nedjelju ponovljeni u tri biračka centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje su 3. studenog birališta zatvorena nakon napada grupe huligana koji su razbili glasačke kutije i oštetili dio izbornog materijala. Tom incidentu prethodile su cjelodnevne prijetnje protivnika lokalnih izbora Srbima koji su izlazili na glasovanje.

Izbori u ostale tri većinske srpske općine na sjeveru Kosova protekli su uz manje neregularnosti, ali su izbori priznati i na njima su većinu glasova dobili kandidati liste "Srpska". Srbi će, po dosadašnjim rezultatima, osvojiti vlast i u šest većinskih srpskih općina u središnjem i južnom dijelu Kosova, što im omogućava da formiraju Zajednicu srpskih općina, kao dio bruxelleskog sporazuma.

Izostanak srpskih birača u sjevernom dijelu omogućio bi izbor albanskog ili bošnjačkog kandidata za gradonačelnika, što bi srpsku stranu dovelo u pat poziciju pri formiranju lokalne vlasti.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙