FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Moguće ponavljanje izbora u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice

Autor: vili
BEOGRAD/PRIŠTINA, 5. studenog 2013. (Hina) - Drugi dan nakon okončanja lokalnih izbora na Kosovu u utorak još nema odluke o tome hoće li biti ponovljeno glasovanje u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, gdje su huligani napali nekoliko biračkih mjesta, razbili glasačke kutije i uništili dio izbornog materijala, a izvjesnim se čini ponavljanje izbora u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u Prištini službeno je istaknulo tri mogućnosti, a po ocjenama analitičara najizvjesnije je da će glasovanje biti ponovljeno na teritoriju sjeverne Kosovske Mitrovice, dok bi glasovi iz preostale tri većinske srpske općine na sjeveru bili priznati.

Odluka SIP će, po svemu sudeći, ovisiti o ishodu sastanka premijera i vicepremijera Srbije Ivice Dačića i Aleksandra Vučića s visokom predstavnicom EU Catherine Ashton i kosovskim premijerom Hashimom Thacijem u srijedu u Bruxellesu.

Tijekom tog sastanka, kako se neslužbeno doznaje, bit će riječi o lokalnim izborima te o početku formiranja Zajednice srpskih općina, koja je dio bruxelleskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Specijalna izvjestiteljica Europskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunacek izjavila je da se izbori na Kosovu, na mjestima gdje je glasovanje nasilno prekinuto, "ne mogu smatrati regularnim".

Prema izvješćima beogradskih medija, dan nakon izbora neiskorišteni glasački listići završili su u kontejneru za smeće iza osnovne škole u središtu Kosovske Mitrovice, u kojoj je bilo više od polovice biračkih mjesta u gradu i u koju su upali maskirani napadači.

Predstavnici većine srpskih lista, kandidiranih na lokalnim izborima, suglasni su da najveću odgovornost za neregularnost izbora snosi međunarodna zajednica.

Zamjenik ravnatelja ureda za Kosovo i kandidat Građanske inicijative "Srpska" za gradonačelnika sjevernog dijela Mitrovice Krstimir Pantić ocijenio je da su u srbijanskoj vladi učinili sve da lokalni izbori proteknu u najboljem redu.

Pantićev protukandidat za gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice na listi Građanska inicijativa "Srbija-Demokracija-Pravda" Oliver Ivanović kaže da je potreban dogovor tri strane. "Nema dileme - vlada Srbije, međunarodna zajednica, Europska unija i Priština moraju se dogovoriti o tome kako dalje. Ovde odluka ne može biti jednostrana...Tri strane daju kakav-takav konsenzus koji će u narodu donijeti neko smirenje", ocijenio je Ivanović.

Predsjednica SIP Valdete Daka objavila je da su, prema preliminarnim rezultatima lokalnih izbora, od 30 općina u 10 u prvom krugu izabrani gradonačelnici, dok se u šest općina sa srpskom većinom južno od Ibra ide u drugi krug izbora.

Daka je istaknula da glasovi iz četiri općine na sjeveru Kosova nisu dio preliminarnih rezultata i da će, nakon procjene i analize, SIP donijeti odluku koja uključuje jednu od tri varijante.

Među te tri varijante najmanje je vjerojatna da izborni materijal iz sjeverne Mitrovice bude objavljen kao regularan. Druga je da se glasovanje djelomično ponovi na mjestima gdje su huligani uništili izborni materijal, a treća i, po mnogim procjenama, najvjerojatnija - da se organizira ponovno glasovanje na teritoriju sjevernog dijela Kosovske Mitrovice.

Glede glasova za albanske stranke, organizacije i neovisne kandidate, preliminarni rezultati ukazuju na pad Demokratske partije Kosova Hashima Thacija, rast popularnosti Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe i Alijanse za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja, ali i pad popularnosti oporbenog pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙