FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosovo: U nedjelju ponovljeni izbori u Mitrovici, Dačić ide na završni skup

Autor: vili
BEOGRAD, 15. studenog 2013. (Hina) - Na Kosovu se u nedjelju ponavljaju izbori u tri biračka centra u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, na kojima je 3. studenoga došlo do nasilnog prekida prvog kruga lokalnih izbora, a srbijanski premijer Ivica Dačić nazočit će večeras završnom predizbornom skupu Građanske inicijativa "Srpska", najavljeno je petak u Beogradu.

Izbornu listu "Srpska" podupire srbijanska vlada, a Dačićev dolazak ovog puta protječe bez primjedbi i zabrana iz Prištine, koja službeno prihvaća posjete srbijanskih dužnosnika na Kosovo samo u svrhu vjerskih i religijskih potreba. Dačiću ranije kosovske vlasti nisu dopustile dolazak u općinu Štrpce, na jugu Kosova, kada je prvih dana listopada kanio sudjelovati na predizbornom skupu kojim je započela kampanja za lokalne izbore.

Srbijanski premijer sastao se u petak u Beogradu sa šefom pravosudne misije Europske unije (EULEX) na Kosovu Berndom Borchardtom te su zajednički ocijenili da su "vladavina prava i sigurnost građana najvažniji uvjeti trajne stabilnosti" na Kosovu, primjene briselskog sporazuma i njegove provedbe na terenu.

Borchardt je za RTV Srbije izjavio da će policijske i sigurnosne strukture na Kosovu u nedjelju spriječiti eventualne napade na biračka mjesta, kakvih je bilo 3. studenog u sjevernom dijelu Mitrovice, kad je glasovanje prekinuto u tri biračka centra nakon razbijanja kutija i uništavanja dijela izbornog materijala.

"Bilo je otpora našoj nazočnosti tako da nam je trebalo do 15 minuta da stignemo na lice mjesta i rastjeramo napadače. Sada ćemo biti na biralištima s više ljudi. Ako bude potrebe, prvo će reagirati kosovska policija, zatim EULEX, a treći reagira KFOR", objasnio je šef EULEX-a.

Dačić je nakon sastanka s Borchardtom izjavio da će na završnom skupu liste "Srpska", u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Srbima prenijeti poruku da u tom gradu treba biti centar Zajednice srpskih općina, koja je dio briselskog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine te da je "iznimno važno izići na glasovanje".

"Ovdje je interes da Srbin bude gradonačelnik Mitrovice, jer će tu biti centar Zajednice srpskih općina, gdje će se izgraditi administrativna zgrada koja će predstavljati vlast 10 (kosovskih) općina u kojima žive Srbi", naglasio je Dačić.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) u Prištini u četvrtak navečer objavilo je nepotpune rezultate lokalnih izbora održanih 3. studenog, po kojima su u prvom krugu za gradonačelnike u tri općine na sjeveru Kosova, Zubinom Potoku, Zvečanu i Leposaviću, pobijedili kandidati Građanske liste "Srpska", dok će šest srpskih općina južno od Ibra gradonačelnike birati u drugom izbornom krugu 1. prosinca.

U svih šest srpskih općina u središnjem i južnom dijelu Kosova jedan od dva kandidata za gradonačelnika je s Građanske liste "Srpska", potvrđeno je u SIP.

O gradonačelniku sjeverne Kosovske Mitrovice 17. studenog će se ponoviti glasovanje u tri izborna centra, a favoriti su Krstimir Pantić (Građanska inicijativa "Srpska") i Oliver Ivanović (lista Sloboda-Demokracija-Pravda).

Tako su do sada u devet srpskih općina srpski kandidati ili pobijedili u prvom krugu (u tri općine na sjeveru) ili su kandidati u drugom izbornom krugu 1. prosinca, dok bi u nedjelju trebao uslijediti izbor u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice kao desetoj općini. Prema podacima Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), na ponovljenim izborima 17. studenog u tri izborna centra, odnosno na 27 biračkih mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, može glasovati nešto više od 23.000 glasača.

Od općina s albanskom većinom u prvom krugu je Demokratska partija Kosova (PDK) premijera Hashima Thacija dobila četiri gradonačelnika, Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe tri, Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja pobijedila je u jednoj općini te Demokratska turska partija Kosova i jedan neovisni kandidat u po jednoj općini.

U drugom krugu 1. prosinca kandidati DSK sudjelovat će u 14 općina, PDK u 12, AAK u osam, Građanska inicijativa "Srpska" u šest, Samostalna liberalna stranka u tri, Alijansa za novo Kosovo u dvije općine te Savez kosovskih Srba, pokret Samoopredjeljenje i Inicijativa za Mališevo-Srpska narodna partija Kosova u po jednoj općini.

Od ukupno 1.792.913 upisanih birača na teritoriju Kosova za gradonačelnike je glasovalo njih 807.240 odnosno 46,34 posto.

Kako je najavljeno, SIP će potvrditi rezultate nakon eventualnih žalbi u roku od 24 sata od objavljivanja konačnih rezultata. Drugi krug izbora bit će održan 1. prosinca.

O ponavljanju izbora 17. studenoga u tri izborna centra na sjeveru Kosovske Mitrovice odlučilo je Središnje izborno povjerenstvo nakon sastanka visoke predstavnice Catherine Ashton s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u Bruxellesu, održanog poslije prvog izbornog kruga i incidenata na sjeveru Mitrovice.

Održavanje lokalnih izbora na Kosovu sastavni je dio sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignutog u Bruxellesu 19. travnja pod pokroviteljstvom Europske unije. Catherine Ashton će pripremiti izvješće o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što uključuje i provedbu lokalnih izbora, na temelju kojega bi zemlje članice trebale odlučiti o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, čije otvaranje se očekuje najkasnije u siječnju sljedeće godine.

Po održavanju prvog kruga lokalnih izbora na Kosovu posebni predstavnik i voditelj ureda EU-a na Kosovu Samuel Žbogar ocijenio ih je uspješnim, uključujući tu i većinski srpske općine na sjeveru Kosova gdje su lokalni izbori održani po prvi put od proglašenja nezavisnosti 2008. Lokalni izbori, koji su na cijelom teritoriju omogućeni u dijalogu Prištine i Beograda, predstavljaju "prijelomnicu" u "nepovratnom procesu" integracije Kosova i ukidanja paralelnih pravosudnih i policijskih struktura na sjeveru Kosova te jamče pozitivan razvoj europskog puta Srbije i Kosova, rekao je Žbogar.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙