FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Srpski kandidati u Mitrovici nezadovoljni odlukom o ponavljanju izbora

Autor: vili
BEOGRAD, 7. studenog 2013. (Hina) - Kandidati srpskih izbornih lista u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice nezadovoljni su odlukom Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) u Prištini da se glasovanje ponovi 17. studenog samo na tri biračka mjesta u tom dijelu grada, uz ocjenu da je cijeli izborni proces u tom dijelu grada bio neregularan te da do novog glasovanja ima malo vremena za animiranje birača.

Zamjenik ravnatelja Ureda za Kosovo srbijanske vlade i kandidat za gradonačelnika sjeverne Kosovske Mitrovice s liste Građanska inicijativa "Srpska" Krstimir Pantić kaže da je odluka SIP o poništenju glasovanja samo na tri biračka mjesta loša.

"Iako je čitav izborni proces bio neregularan, to jest loša odluka, jer je poznato da su sva birališta zatvorena prije zakonom predviđenog roka a ni brojanje glasova nije izvršeno na biračkim mjestima", istaknuo je Pantić za internetsku stranicu Radiotelevizije Srbije (RTS). Pantić je kandidat liste Građanska inicijativa "Srpska" koju podupire srbijanska vlada, a na početku izborne šutnje u petak u noći bio je napadnut i ozlijeđen, što je ocijenio kao "pokušaj likvidacije".

On kaže da je "odluka Bruxellesa da se izbori ponove 17. studenog za žaljenje", uz ocjenu da je "birokratama u Bruxellesu bitnije da na vrijeme odu na božićne i novogodišnje odmore, nego regularnost izbora i sigurnost građana Kosova".

Jedan od Pantićevih protukandidata za gradonačelnika Oliver Ivanović ispred Građanske inicijative “Srbija, demokracija, pravda" ocijenio je da ne čudi što je 17. studenog odabran za ponovljanje izbora, jer vrijeme ne ide na ruku organizatorima koji "pitanje izbora, pogotovo u sjevernoj Mitrovici, ne smiju prenijeti u iduću godinu".

"Ovaj ponovljeni krug mora da se dogodi 17. studenog kako bi se eventualni drugi krug održao prije katoličkog Božića. Za katalički Božić svi stranci će otići, onda neće biti nikoga, stranih promatrača ni drugih koji su uključeni u organizaciju", objasnio je Ivanović i naglasio da je do 17. studenog kratak rok i da će "biti teško animirati ljude da iziđu na izbore".

"Na narodu je da izabere - ili će izići i glasovati ili će imati većinu Albanaca u skupštini sjeverne Mitrovice, koja je naseljena sa 90 posto Srba i 10 posto Albanaca", istakao je Ivanović.

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) Kosova poništilo je u srijedu izbore na tri biračka mjesta u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice koja su u nedjelju popodne napali ekstremisti i protivnici lokalnih izbora, razbili glasačke kutije i oštetili izborni materijal.

Nakon sastanka visoke predstavnice Catherine Ashton s premijerima Srbije i Kosova Ivicom Dačićem i Hashimom Thacijem u srijedu u Bruxellesu, SIP je odlučila da se izbori na tri mjesta ponove 17. studenog.

Održavanje lokalnih izbora na Kosovu sastavni je dio sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, postignutog u Bruxellesu 19. travnja pod pokroviteljstvom Europske unije.

Catherine Ashton će pripremiti izvješće o provedbi sporazuma o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, što uključuje i provedbu lokalnih izbora. Na temelju toga izvješća zemlje članice trebale bi odlučiti o početku pristupnih pregovora sa Srbijom, čije otvaranje se očekuje najkasnije u siječnju sljedeće godine.

(Hina) xvil ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙