FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti.

ZAGREB - Tužiteljstvo Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nije željelo otkriti hoće li do isteka roka u petak u ponoć podnijeti zahtjev za revizijom pravomoćne presude kojom su hrvatski generali Ante Gotovina i Mladen Markač oslobođeni svake krivnje za zločine počinjene tijekom vojnoredarstvene operacije Oluje. "Nemamo komentara", odgovorili su Hini izvori u tužiteljstvu na pitanje hoće li ono zatražiti reviziju presude u zakonskom roku od godinu dana, koji ističe u petak u ponoć. Uputili su medije da se uredu tužiteljstva s tim upitom obrate u ponedjeljak nakon što rok istekne. Odvjetnik generala Gotovine Luka Mišetić, pak, smatra da su ovlasti glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza za podnošenjem zahtjeva za reviziju presude ionako istekle 30. lipnja ove godine zbog toga što je dan kasnije 1. srpnja počeo djelovati tzv. rezidualni mehanizam suda (MICT) u čijoj su nadležnosti od tada i revizije pravomoćnih presuda.

ZAGREB - Hrvatsko ministarstvo pravosuđa ne može objaviti pojedinosti o datumu održavanja glavne usmene rasprave pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid tijekom Domovinskog rata jer se radi o tajnom postupku, priopćeno je Hini u petak. Beogradski list Politika objavio je u četvrtak, pozivajući se na anonimne izvore u srbijanskom ministarstvu vanjskih poslova, da je glavna rasprava zakazana za 3. ožujka iduće godine, da će trajati oko mjesec dana i da će stajališta Zagreba braniti 12, a Beograda osam svjedoka. "Tijek postupka pred Međunarodnim sudom pravde po odluci samog suda je označen kao tajan. Stoga, Republika Hrvatska ne može iznositi nikakve detalje vezane uz postupak dok sud ne donese odluku da će određena informacija biti javna", objavilo je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa.

SYDNEY - Proces izručenja Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetana Dragana, koji je u Hrvatskoj optužen za ratne zločine, mogao bi se vratiti na početak nakon što je australska savezna sutkinja potvrdila proceduralnu grešku tijekom dugotrajnog procesa kojim se traži njegovo izručenje iz Australije, pišu petak australski mediji. Vasiljković se, naime, u rujnu žalio na odluku australske vlade da ga izruči Hrvatskoj tvrdeći da je imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka koje su suprotne Ženevskoj konvenciji. Sutkinja saveznog suda Jennifer Davies priznala mu je jednu točku žalbe i ustvrdila da je Vasiljković trebao imati uvid u prepisku australskih i hrvatskih vlasti o mogućnosti da mu se nakon izručenja sudi i za druga djela unatoč uvjeravanju da će biti optužen samo za ono što se navodi u zahtjevu za izručenje, piše list The Australian. Ostale mu je zahtjeve odbila. Vasiljković je uhićen u Perthu 2006., ali je australska vlada tek u studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj gdje je tražen zbog zločina počinjenih tijekom Domovinskog rata kao vođa paravojnih srpskih snaga u tzv. Krajini.

MOSTAR - Ravnatelj Uprave policije Federacije BiH (FUP) Dragan Lukač izjavio je za sarajevsko "Oslobođenje" od petka da ova policijska agencija provodi istragu o ubojstvu hrvatskog emigranta Ante Đapića, uz koje se povezuje ime jednog dužnosnika državne policijske agencije (SIPA). Lukač je u intervju rekao da ga se nastoji smijeniti, pa čak i likvidirati, zbog obračuna s kriminalom i korupcijom. "Sve su to razlozi zbog čega me žele ukloniti da nekome ne dođem glave. Istražujemo mi i ubojstvo Ante Đapića iz Livna koji je 1989. ubijen u Njemačkoj, a za čiju likvidaciju se vezuje jedan od visokopozicioniranih kadrova u SIPA", rekao je Lukač. On je objasnio da se radi o stricu Ante Đapića, bivšeg čelnika Hrvatske stranke prava, koji je likvidiran u Njemačkoj pod nerazjašnjenim okolnostima.

COLOMBO - Princ Charles je u petak u Colombu otvorio summit Commonwealtha obilježen bojkotom nekoliko šefova vlada koji prosvjeduju protiv veta Šri Lanke na sve međunarodne istrage o eventualnom kršenju ljudski prava pri gušenje tamilske pobune. Predsjednik Šri Lanke Mahinda Rajapakse, koji želi na tom summitu pokazati gospodarsku obnovu zemlje nakon završetka rata, ocijenio je da Commonwealth ne bi trebao postati velika organizacija koja procjenjuje svoje članice. Trodnevni summit bojkotira nekoliko čelnika, među kojima indijski, kanadski i otoka Mauricius, posebice zbog odbijanja Šri Lanke da dozvoli međunarodnu istragu o optužbama za ratne zločine izvedene tijekom gušenja tamilske pobune 2009.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙