FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: mtau
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Borut Pahor kazao je u neformalnom razgovoru s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u srijedu u Ljubljani da je Slovenija "u cijelosti" ispunila svoj dio obaveza iz memoranduma o razumijevanju, potpisanog u ožujku u Mokricama, pozvavši Hrvatsku da ga poštuje, priopćeno je iz kabineta slovenskog predsjednika. Predsjednik Josipović boravio je u srijedu u Ljubljani na poziv bivšeg slovenskog predsjednika Danila Tuerka i sudjelovao u predstavljanju publikacije "Vladavina prava: vodič za političare". Prigodom boravka u Ljubljani neformalno se sastao i sa slovenskim predsjednikom Pahorom, a razgovarali su o bilateralnim odnosima i regionalnoj suradnji.

LJUBLJANA - Predsjednik Ivo Josipović u četvrtak je na ljubljanskom sveučilištu sudjelovao na predstavljanju publikacije: "Vladavina prava: vodič za političare", te tom prilikom iznio poglede na značenje i zahtjeve vladavine prava zajedno s više istaknutih slovenskih pravnih stručnjaka, među ostalim i bivšim slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom, koji je preveo knjigu na slovenski jezik. Bivši slovenski predsjednik je spomenuo i memorandum iz Mokrica, koji su u ožujku ove godine potpisali predsjednici vlada dviju država, rekavši da nije bio napisan "tako da bi se pomoću njega izbjegle različite interpretacije". Tuerk je time aludirao na to što je Hrvatska i Slovenija različito tumače engleski izraz "stay" koji je u sporazumu, napisanom na engleskom jeziku, naveden u vezi postupaka protiv Ljubljanske banke na hrvatskim sudovima.

SOFIJA - Bugarski vladajući socijalisti poručili su u srijedu da će ostati na vlasti kako bi nastavili reforme unatoč uličnim prosvjedima te su optužili desnicu da koristi nogometne huligane za nasilje protiv vlade. Stotine studenata pokušale su u utorak blokirati zgradu parlamenta, što je bio posljednji u nizu incedenata tijekom višemjesečnih prosvjeda s ciljem svrgavanja vlade premijera Plamena Orešarskog koju optužuju za korupciju. Mirni prosvjed pretvorio se u utorak kasno navečer u nasilni kada su prosvjednici bocama napali interventne policaje i pokušali probiti metalnu ogradu oko parlamenta.

CLUJ - Više tisuća studenata prosvjedovalo je u srijedu u nekoliko gradova Rumunjske tražeći više novca za obrazovanje koje je po njima kronično slabo financirano. "Želimo 6 posto BDP-a za obrazovanje", napisali su studenti na transparentima, posebice u Cluju, na sjeverozapadu zemlje, gdje je više od 1.500 mladih izašlo na ulice. Slični prosvjedi su održani u Bukureštu, Temišvaru, Sibiu i Constanti gdje su prosvjednici također tražili povišenje stipendija.

PARIZ - Američki i francuski predsjednici Barack Obama i Francois Hollande ocijenili su u srijedu u telefonskom razgovoru da je sada na potezu Iran koji bi trebao dati "pozitivan odgovor" na nacrt sporazuma koji je pripremljen na pregovorima u Ženevi, priopćio je ured francuskog predsjednika. Oni su izrazili zajedničku odlučnost da od Irana "dobiju jamstava da definitvno odustaje od svog vojnog nuklearnog programa", dodao je ured u priopćenju. Potvrdili su također da daju punu podršku tekstu skupine koju čine SAD, Rusija, Kina, Francuska, Velika Britanija i Njemačka od 9. studenoga, a koji predstavlja temelj ozbiljnog, čvrstog i vjerodostojnog dogovora.

BEČ - Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) izjavio je u srijedu kako ne vidi radikalnu promjenu u iranskom nuklearnom programu posljednjih nekoliko mjeseci, otkako je razmjerno umjereni Hasan Rohani postao predsjednik Irana. Yukiya Amano rekao je u razgovoru za Reuters da Iran nastavlja s najosjetljivijom aktivnošću obogaćivanja uranija na 20 posto. Amano je istaknuo da Teheran još treba "puno toga napraviti" da bi dovršio gradnju nuklearnog reaktora u Araku, koji izaziva ozbiljnu zabrinutost Zapada jer bi, kada se dovrši, mogao proizvoditi plutonij, još jedno moguće nuklearno gorivo.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu izjavio je u srijedu da bi loš sporazum s Iranom o njegovom spornom nuklearnom programu mogao izazvati rat. Netanyahu je lobirao protiv donošenja bilo kakvog sporazuma na nuklearnim pregovorima koji bi se trebali nastaviti 20. studenoga u Ženevi, a kojima je cilj zaustaviti obogaćivanje uranija. Također je pozvao da se ne ukidaju međunarodne sankcije Teheranu.

DEN HAAG - Euroskeptici Geert Wilders iz Nizozemske i Marine Le Pen iz Francuske pozvali su u srijedu srodne europske stranke na osnivanje političke skupine u Europskom parlamentu (EP) nakon europskih izbora 2014. Taj potez pokušaj je kapitaliziranja sve većeg razočaranja birača Europskom unijom i dominantnom politikom uoči izbora u svibnju iduće godine. Europske nacionalističke stranke već dugo vremena pokušavaju stvoriti trajan savez, no pozive je s lakoćom odbijala britanska euroskeptična Neovisna stranka (UKIP). Najmanje 25 članova potrebno je da bi se osnovala skupina u EP-u, a oni moraju predstavljati najmanje jednu četvrtinu od 28 zemalja članica.

WASHINGTON - Brazil je u srijedu sazvao neformalni sastanak MMF-a kako bi dobio objašnjenja o informacijama da su Sjedinjene Države špijunirale tu instituciju, rekao je u srijedu brazilski predstavnik u organizaciji Paulo Nogueria Batista. "Pozvao sam na sastanak. Tražim objašnjenja", rekao je Nogueria Batista, predstavnik Brazila u upravnom odboru MMF-a koji je odbio otkriti više pojedinosti o sastanku.

ANKARA - Turska je zatražila od NATO-a da je nastavi projektilima Patriot štititi od mogućeg napada iz Sirije jer prijetnja i dalje postoji, rekao je u srijedu jedan dužnosnik ministarstva vanjskih poslova. Taj je zahtjev poslala glavnome tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu, a razmotrit će ga Njemačka, Nizozemska i Sjedinjene Države, tri zemlje koje su na poziv Ankare poslale po tri baterije Patriota radi osiguranja tursko-sirijske granice.

DAMASK - Sirijska oporbena koalicija u srijedu je oštro napala glavnu oružanu kurdsku skupinu, Stranku demokratske zajednice (PYD), nazivajući je "neprijateljem sirijske revolucije", nakon najave kurdske autonomne uprave na sjeveru zemlje. PYD i druge kurdske stranke u utorak su potpisale izjavu o uspostavi "prijelazne uprave u zapadnom Kurdistanu" koji u njihovu govoru označava kurdska područja u Siriji. Oporbena koalicija smatra da je "PYD stranka koja je neprijatelj sirijske revolucije" a uprava koju želi uspostaviti je "separatistički čin koji raskida sve veze sa sirijskim narodom koji se bori za jedinstvenu, neovisnu, slobodnu i suverenu sirijsku državu na svom teritoriju koja neće biti diktatorska".

KAIRO - Muhamed Mursi, egipatski islamistički predsjednik koji je smijenjen i uhićen početkom srpnja, sudbeno će goniti novu vlast koju je postavila vojska zbog "zločina" i tražit će od pravosuđa da poništi, kako je rekao, "državni udar", rekao je u srijedu njegov odvjetnik. Prvi demokratski izabrani predsjednik Egipta je u zatvoru a sudi mu se za "poticanje na ubojstvo" prosvjednika koji su se usprotivili njegovoj vladi pošto je prijelazna vlada koju je postavila vojska i koja njome zapravo upravlja, sredinom kolovoza povela krvavu represiju nad njegovim pristašama.

WASHINGTON - SAD je službeno u srijedu nigerijske skupine Boko Haram i Ansaru stavio na popis stranih terorističkih organizacija i globalnih terorista, priopćila je Bijela kuća. Spomenute skupine odgovorne su za tisuće poginulih na sjeveroistočnom i središnjem dijelu Nigerije, uključujući napade na crkve i džamije te snose odgovornost za samoubilački napad na zgradu UN-a u Abuji 2011. godine.

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙