FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

SARAJEVO - Ministar pravosuđa Federacije BiH Zoran Mikulić osumnjičen je za sudjelovanje u pomilovanju osuđenog kriminalca te je u srijedu ispitan u prostorijama državne policijske agencije SIPA-e. Kako je priopćeno iz SIPA-e, Mikulić je saslušan po nalogu Državnog odvjetništva BiH u okviru predmeta pod nazivom "Patriot", koji se provodi vezano za nezakonita pomilovanja osuđenih kriminalaca i u sklopu kojeg je ranije bio uhićen predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Ministra Mikulića ispitali su pripadnici SIPA-e pod sumnjom da je zloporabio službeni položaj ili ovlasti. Mikulić, koji je član SDP-a BiH, svoj je progon nazvao politički motiviranim ustvrdivši da iza toga stoji Stranka demokratske akcije (SDA).

LJUBLJANA - Katolička crkva u Sloveniji ne želi komentirati pravomoćnu sudsku presudu po kojoj mora isplatiti 80.000 eura odštete žrtvi svećenika koji je bio optužen za pedofiliju, ali je umro prije izricanja presude, no smatra da se radi o opasnom presedanu. "Takva presuda Višeg suda u Mariboru proširuje dosadašnje razumijevanje odštetne odgovornosti poslodavca i do sada nije bila poznata ni u Sloveniji ni u Europskoj uniji. Uvjereni smo da će to otvoriti vrata za tužbe za odštetu, ne samo u Crkvi nego i u drugim ustanovama, primjerice u školstvu, zdravstvu i tako dalje", navela je u četvrtak izjavi za medije Slovenska biskupska konferencija. U izjavi se navodi da crkva službeno nije obaviještena o presudi Višeg suda u Mariboru, koji je prošlog tjedna pravomoćnom presudom odredio 80.000 eura odštete danas odrasloj ženi, žrtvi svećenika Karela Jošta koji je umro 2007. godine, dvije godine nakon šokantnih otkrića da je spolno zlorabio maloljetne djevojčice kojima je bio vjeroučitelj u župi Artiče.

RAMALLAH - Palestinski predsjednik Mahmud Abas izjavio je u srijedu da su njegovi mirovni pregovarači podnijeli ostavku zbog nedostatka napretka u pregovorima s Izraelom u kojima je posredovao SAD. Takav razvoj događaja mogao bi ponovno dovesti do zastoja izraelsko-palestinskih pregovora koji su obnovljeni krajem srpnja nakon trogodišnjeg zastoja i koji se odvijaju u atmosferi nepovjerenja. U intervjuu za egipatsku televiziju CBC, Abas je rekao da će se pregovori nastaviti čak i ako se palestinski pregovarači budu držali svoje odluke. Iz njegovog intervjua nije jasno kada su pregovarači podnijeli ostavke, ali je Abas rekao da će trebati otprilike tjedna dana za obnovu pregovora.

MADRID - Španjolski sud je u srijedu donio oslobađajuću presudu za trojicu optuženika zbog istjecanja nafte tijekom havarije tankera Prestigea u studenome 2002., ali je grčkog kapetana Apostolosa Mangourasa osudio na devet mjeseci zatvora jer nije htio narediti tegljenje broda prije nego je potonuo. Potonuće Prestigea u Atlantiku ispred španjolske obale 19. studenog 2002. uzrokovalo je najveću ekološku katastrofu u povijesti zemlje. Točno jedanaest godina nakon prvog poziva za pomoć upućenog s Prestigea, visoki galicijski sud u La Corognei donio je presudu nakon dugog i zamršenog suđenja koje je počelo 16. listopada 2002. a završilo se nakon osam mjeseci, 10. srpnja. Kapetan Mangouras (78), glavni strojar Nikolaos Argyropoulos, također Grk, i tadašnji ravnatelj španjolske trgovačke mornarice Jose Luis Lopez-Sors oslobođeni su za kazneno djelo "nanošenja štete okolišu i prirodnim prostorima pod zaštitom", po presudi pročitanoj u srijedu. Četvrti optuženik, drugi časnik, Filipinac Ireneo Maloto je u bijegu. Tužiteljstvo je tražilo pet do dvanaest godina zatvora za trojicu optuženika.

SEUL - Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je s dužnosnicima Južne Koreje potpisao pismo namjere o izgradnji željezničkog Puta svile između Azije i Europe koji bi trebao prolaziti Sjevernom Korejom. Svrha tog ambicioznog projekta je povezati željezničku mrežu Južne Koreje i Sjeverne Koreje te ih istodobno povezati s transsibirskom željeznicom. "Nadam se da će politički aspekt dogovora biti uskoro riješen s obzirom na to da da bi Sjeverna Koreja, Južna Koreja i Rusija mogle izvući veliku korist" iz ovog projekta, odnosno trgovinskog puta koji bi mogao postati alternativa zračnome i pomorskom prijevozu, rekao je na gospodarskoj konferenciji u Seulu Vladimir Putin. On je ondje sa svojim južnokorejskim kolegom Park Geun-Hyeom potpisao pismo namjere. Rusija je pridonijela realizaciji ovog plana dovršenjem u rujnu trase duge 54 km na jugoistočnoj granici, između gradova Khasan i sjevernokorejske luke Rajin.

NEW YORK - Dvanaest godina nakon napada 11. rujna na tornjeve blizance Svjetskog trgovinskog centra u New Yorku, u srijedu se otvara prvi poslovni neboder na lokaciji Gound Zero u južnom dijelu Manhattana. Prekriven staklom, 4 World Trade Center najmanji je od četiriju nebodera koji se grade na lokaciji na kojoj je 11. rujna 2001. poginulo 2700 ljudi u terorističkom napadu otetim zrakoplovima. Neboder je visok 298 metara, a riječ je nižoj verziji glavnog One World Trade Centera koji će biti dovršen početkom 2014. Na lokaciji Ground Zero će se dovršiti još dva poslovna nebodera, otvaranje muzeja posvećenog napadima 11. rujna predviđeno je sljedeće godine, a 2015. trebalo bi biti otvoreno veliko podzemno prometno čvorište.

VALLETTA - Malteški parlament odobrio je u utorak prodaju malteškog državljanstva za 650.000 eura državljanima trećih zemalja. Premijer Joseph Muscat rekao je da bi taj plan zemlji trebao donijeti prihode i privući "vrijedne" ljude koji bi mogli ulagati na otoku. Procijenio je da bi se shemom moglo prikupiti 30 milijuna eura u prvih godinu dana, što znači da bi državljanstvo kupilo oko 45 ljudi. Time bi dobili pravo na rad i boravak u cijeloj Europskoj uniji. Malta je članica Europske unije, schengenskog prostora bez unutarnjih granica i ima bezvizni režim sa Sjedinjenim Državama.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙