FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: rtom
ZAGREB, 13. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta objavljenih do 12.30

SOFIJA - Sofija, bugarski glavni grad podsjeća na ratnu zonu u srijedu, uoči 153. dana kontinuiranih prosvjeda protiv vlade koji su utorak navečer obilježeni nasiljem ispred zgrade parlamenta, javljaju tamošnji mediji. Dok se prosvjednici opet okupljaju ispred parlamenta, u Sofiji je raspoređeno nezapamćenih 10 tisuća policajaca, piše internetski portal novinite.com. Skup u utorak, koji su predvodili studenti sofijskog sveučilišta, završio je nasilno s najmanje četvero ozlijeđenih i 24 uhićenih. Studenti već tri tjedna prosvjeduju protiv vlade. Nakon prijevremenih izbora u svibnju Bugarska je dobila novu tehnokratsku vladu s potporom socijalista, no ubrzo je i ta vlada izgubila potporu naroda zbog korupcije i nepoštenih veza s poslovnim svijetom. Prosvjedima poput ovih koji traju svrgnut je i Bojko Borisov, prethodni premijer u manjinskoj vladi desnoga centra.

TIKRIT - Najmanje 19 osoba ubijeno je u bombaškim napadima u srijedu na iračke policajce i hodočasnike, izjavili su policijski i bolnički izvori. Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade koji su se poklopili s Ašurom, jednim od najvažnijih šijitskih blagdana kojim se obilježava mučeništvo imama Huseina. Desetodnevni blagdan završava u četvrtak. Deset osoba ubijeno je kada se bombaš samoubojica dovezao kamionom punim eksploziva na policijsku kontrolnu točku kod Tikrita, a tri su bombe ubile devet hodočasnika kod grada Bakube.

DAKA - Nasilni prosvjedi zatvorili su u srijedu oko 250 tvornica tekstila nedaleko od Dake, glavnoga grada Bangladeša dok tisuće radnika traže povećanje plaća. Radnici su se sukobili s policijom treći dan zaredom pri čemu je stotinjak ljudi ozlijeđeno. Policija je uzvratila gumenim mecima i suzavcem. Bangladeš, drugi izvoznik konfekcije u svijetu, radi za velike modne marke poput američkog Walmarta, francuskog Carrefoura i švedskog H&M-a. Taj sektor, okosnica domaćega gospodarstva, obuhvaća 4.500 tvornica i osigurava 80 posto godišnjeg izvoza u vrijednosti od 27 milijarda dolara. No većina od tri milijuna radnika u tekstilnoj grani zarađuje minimalnu mjesečnu plaću od 3.000 taka (38 dolara), jednu od najnižih plaća u svijetu. Sindikati su zatražili minimalnu mjesečnu plaću od 100 dolara, što vlasnici tvornica odbijaju pravdajući se nepovoljnom svjetskom gospodarskom konjunkturom.

LJUBLJANA - Slovenska uprava za nuklearnu sigurnost ne bi trebala dopustiti ponovno uključenje nuklearke Krško bez jasnih odgovora zašto je došlo do lomljenja jedne od gorivih šipki s radioaktivnim gorivom u reaktoru nuklearke, ocjena je slovenske sekcije Greenpeacea što ju je, u otvorenom pismu direktoru uprave za nuklearnu sigurnost Andreju Stritaru, naveo je predstavnik Greenpeacea za energetsku politiku Dejan Savić. Iako u nuklearki Krško tvrde suprotno, incident s oštećenjem i lomom šipke s nuklearnim gorivom važan je s aspekta nuklearne sigurnosti, upozorava Savić. Postupiti drugačije značilo bi gospodarske interese nuklearke Krško stavljati iznad nuklearne sigurnosti, tvrdi slovenski predstavnik Greenpeacea. Prema nekim ocjenama stručnjaka, jedan od uzroka oštećenja gorive šipke u reaktoru mogao bi biti i u tome što je, u želji za povećanjem ekonomičnosti i dobiti, radni ciklus nuklearke, u kojemu ona djeluje bez zaustavljanja i remonta, povećan s godine dana na godinu i pol te je povećana nominalna snaga nuklearke za oko 10 posto, što se postiglo korištenjem obogaćenijeg urana 235, navodi se u priopćenju slovenskog ogranka Greenpeacea.

KIJEV - Ukrajinski parlament u srijedu je zatvorio izvanrednu sjednicu, a da nije glasao o slučaju zatvorene oporbene političarke Julije Timošenko, čije oslobađanje, prije potpisivanja sporazuma o partnerstvu, zahtijeva Europska unija. Predsjednik parlamenta Volodimir Ribak zatvorio je sjednicu na kojoj donesen nikakav plan zakona koji bi bivšoj ukrajinskoj premijerki omogućio odlazak na liječenje u inozemstvo. Oporba je takvu odluku popratila povicima "Sramota!". Europski izaslanici, bivši predsjednik Aleksander Kwasniewski i bivši predsjednik Europskog parlamenta Pat Cox, koji su u srijedu prisustvovali sjednici ukrajinskog parlamenta, u četvrtak bi trebali podnijeti konačno izvješće Europljanima prije summita o Istočnom partnerstvu u Vilniusu 28. i 29. studenoga, gdje je predviđeno potpisivanje sporazuma o partnerstvu između Kijeva i Europske unije.

VARŠAVA - Godina 2013. sedma je najtoplija otkad su se 1850. počeli sustavno bilježiti meteorološki podaci, a globalno zagrijavanje izazvat će porast ekstremnih vremenskih prilika poput supertajfuna Haiyana koji je prošli tjedan poharao Filipine, upozorila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija (WMO), prenose agencije. Porast razine stakleničkih plinova u atmosferi znači da je globalno zagrijavanje neminovno, rekao je glavni tajnik WMO-a Michel Jarraud u izjavi objavljenoj tijekom UN-ove klimatske konferencije u Varšavi. WMO je na temelju preliminarnih podataka objavio da je prvih devet mjeseci ove godine izjadnačeno s 2003. godinom na sedmom mjestu popisa najtoplijih godina, s globalnom temperaturom 0,48 stupnja Celzija iznad prosjeka za razdoblje 1961.-1990. Predstavnici više od 190 zemalja okupili su se u ponedjeljak u Varšavi na 19. UN-ovoj klimatskoj konferenciji na kojoj bi trebale biti dogovorene osnove globalnog sporazuma za smanjenje emisije plinova s učinkom staklenika čije se postizanje očekuje 2015. godine u Parizu. Ne očekuje se da će na ovoj konferenciji, koja će trajati do 22. studenoga, biti donesene ključne odluke, ali bi ona trebala otvoriti put za konferenciju u Parizu i novi sporazum o borbi protiv klimatskih promjena koji će zamijeniti Protokol iz Kyota koji istječe 2020. godine.

VARŠAVA - Poljski predsjednik Bronislaw Komorowski ispričao se u srijedu za "apsolutno skandalozne događaje" pokraj ruskog veleposlanstva u Varšavi tijekom prosvjeda ekstremne desnice u ponedjeljak navečer. "To je nemoguće opravdati, možemo se jedino duboko ispričati", kazao je Komorowski za poljski radio ZET u srijedu prijepodne. Tijekom marša ekstremne desnice na poljski Dan neovisnosti skupina mladih nasilnika zapalila je policijsku kućicu ispred ruskog veleposlanstva, a samu zgradu zasula petardama.

"Ispričavam se u ime poljske države i osobno", kazao je Komorowski. Ukupno je na maršu na Dan neovisnosti sudjelovalo 66.000 ljudi, zbog nasilja su 72 osobe uhićene, a ozlijeđeno je 12 policajaca. Godišnja povorka desničara i prošle je godine bila praćena nasiljem.

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu naredio je ministarstvu graditeljstva da otkaže natječaj za gradnju 20.000 stanova na Zapadnoj obali, objavljeno je u službenom priopćenju koje u srijedu prenose mediji. Projekt gradnje novih stanova prijeti sukobom između Izraela i međunarodne zajednice u trenutku kada je Izrael pokušava nagovoriti da postigne bolji sporazum o nuklearnom programu Irana, rekao je premijer Netanyahu. Ariel je prihvatio Netanyahuov zahtjev, navodi se u priopćenju. Međunarodna zajednica s Iranom dogovara sporazum o nadzoru iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje sankcija Iranu. Izrael, međutim, upozorava međunarodnu zajednicu da je na putu sklapanja "lošeg sporazuma" s Iranom te je poziva da postigne sporazum koji će u cijelosti onesposobiti iranske vlasti da proizvedu atomsko oružje.

WASHINGTON - Popularnost američkog predsjednika Baracka Obame nije nikada dosad bila tako niska, pokazuju rezultati istraživanja objavljeni u utorak prema kojima većina Amerikanaca predsjednika smatra nepoštenim i drži da on ne zavređuje njihovo povjerenje. Oko 54 posto ispitanih Amerikanaca ne odobrava politiku svog predsjednika u odnosu na 39 posto koja misli suprotno, pokazuje istraživanje Sveučilišta Quinnipiac. Obamin prethodnik George Bush doživio je sličnu nepopularnost u istome razdoblju svoga drugog mandata. Čini se da Obama "ispašta" zbog lošeg funkcioniranja zdravstvene reforme, popularno zvane Obamacare, osobito nakon što je njezin ključni dio stupio na snagu 1. listopada.

(Hina) xrt yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙