FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: sbak
ZAGREB , 4. studenog 2013. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

NEW YORK -Slavna gitara kojom se Bob Dylan 'uključio u struju' na folk festivalu u Newportu 1965. godine idući će se mjesec naći na dražbi kuće Christie's i očekuje se da bi mogla biti prodana za čak pola milijuna dolara (2,8 milijuna kuna), objavio je časopis Rolling Stone. Bilo je to prvi put da je Dylan na koncertu svirao električnu gitaru čime je izazvao sablazan, buru negodovanja i zvižduka njegove folk publike. Rolling Stone je koncert u Newportu nazvao jedinim od najvažnijih trenutaka u povijesti glazbe i ključnim trenutkom u Dylanovu prijelazu iz akustičnog folka u rock and roll. Gitaru je Dylan poslije zaboravio u privatnom zrakoplovu kojim je te godine njegov bend putovao na turneju. Od tada je gitara u posjedu obitelji Vica Quinta, pilota koji ju je pronašao ostavljenu u zrakoplovu. Dražba će se održati u New Yorku 6. prosinca.

LONDON - Stanovnici Velike Britanije jedu sve manje voća i povrća i sve više masne i slatke hrane, kažu znanstvenici koji kao jedan od mogućih uzroka takvog trenda vide manje prihode. Institut za fiskalne studije (IFS) kaže da su cijene hrane u Velikoj Britaniji između 2005. i 2012. godine rasle brže nego u ostalim razvijenim zemljama dok je rast plaća bio nizak a nezaposlenost sve veća. Ukupan učinak takve situacije je da se u Velikoj Britaniji troši 8,5 posto manje na hranu nego prije recesije. Stanovništvo štedi tako da kupuje manje hrane, birajući proizvode koji su manje hranjivi a sa većim udjelom zasićenih masti i šećera. "Različiti indikatori prehrambene kvalitete pokazuju pad tijekom ovog razdoblja [2005.-2012.] s većim padom u kućanstvima umirovljenika i onih sa malom djecom", kaže IFS u rezultatima istraživanja koje je tijekom sedam godina pratilo prehrambene navike u 15.000 kućanstava.

BERLIN - Gotovo 1500 umjetničkih slika, među kojima i one velikih slikarskih imena poput Picassa, Matissea i Chagalla, što su ih nacisti oteli prognanim Židovima, otkriveno je u jednome muenchenskom stanu, piše u nedjeljnom izdanju njemački časopis Focus. Tužiteljstvo u Augsburgu, nadležno za ovaj slučaj nije željelo komentirati informacije objavljene u Focusu koji piše kako su njegovi novinari proveli veliku istragu te otkrili da se vrijednost umjetničkih djela velikih majstora XX. stoljeća, među kojima su i njemački slikari, procjenjuje na oko milijardu eura. Djela su bila "uskladištena" u stanu jednog osamdesetogodišnjaka. Policija ih je otkrila 2011., no, kako piše Focus, taj podatak nije dosad nikada javno objavljen. List također piše kako je nakon otkrića vrijednih umjetničkih djela angažiran stručnjak za procjenu autentičnosti i vrijednosti umjetničkih djela iz kategorije tzv. "degenerirane židovske umjetnosti", sveučilišni profesor iz Berlina, Meike Hoffmann. On će nastojati potražiti vlasnike slika ili njihove nasljednike, prenosi časopis te iznosi i podatak prema kojemu je otac spomenutog osamdesetogodišnjaka bio slavni njemački kolekcionar Hildebrand Gurlitt koji je slike kupio 30-ih i 40-ih godina prošloga stoljeća.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙