FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kongresa pilanara jugoistočne Europe u Slavonskome Brodu

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 30. listopada 2013. (Hina) - Manjak sirovine, zastarjele tehnologije te loše gospodarske prilike na domaćem i stranim tržištima glavni su razlozi sve lošijeg stanja u drvoprerađivačkom sektoru, poruka je sa 4. kongresa pilanara jugoistočne Europe u Slavonskome Brodu.

Oko 200 sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, Crne Gore, Austrije i Mađarske okupilo se s ciljem da u razgovoru s predstavnicima struke i institucija traže rješenja ključnih problema.

Prema riječima predsjednika Drvnog klastera Darka Prodana, u oko 400 pilanarskih pogona zaposleno je 20 tisuća ljudi, ali broj se iz dana u dan smanjuje.

Iako osam posto ukupnog hrvatskoga izvoza čini drvni sektor resorno je ministarstvo ove godine u njega uložilo pedestak milijuna kuna. To je ogroman nerazmjer, upozorava Prodan. Smatra kako se veća pozornost treba dati primarnoj preradi koja donosi i povećanu zaposlenost.

Komentirajući primjedbe pilanara oko smanjenje ovogodišnjih ugovora za nabavu drvne sirovine, komercijalni direktor Hrvatskih šuma Zoran Pavlović rekao je kako su višegodišnji ugovori sklopljeni sukladno potrebama koje su javno iskazane.

Postoji krovni višegodišnji ugovor i godišnji ugovori koji govore o tome kako se poslovalo u prošloj godini. Dakle jedan dio sirovine je unaprijed ugovoren sukladno kapacitetima koje su proizvođači sami prijavili, a drugi dio je ovisan o tržišnom natjecanju, rekao je Pavlović.

Na 4. kongresu pilanara jugoistočne Europe posebna je pozornost posvećena nužnosti ulaganja u nove tehnologije kako bi se povećala konkurentnost na globalnom tržištu. Stoga su razmatrane mogućnosti većeg korištenja EU fondova.

Predstavljen je i budući okvir za preradu drva temeljen na novoj europskoj strategiji šumarstva, koji je Europska komisija donijela prošli mjesec, te primjeri pilanskih projekata koji su bili podržani kroz u EU financiranje.

(Hina) xsbro yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙