FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Flego: na mala se vrata gura preustroj RH nepredviđen Ustavom

Autor: dspo
PULA, 8. studenog 2013.(Hina) - Istarski župan Valter Flego rekao je danas da je početkom tjedna Ministarstvu regionalnog razvoja iznio primjedbe i prijedloge na nacrt zakona o regionalnoj razvoju, ocjenjujući da se prijedlogom novoga grupiranja županija i podjele Hrvatske na planska područja predviđa preustroj koji nema osnove u hrvatskom Ustavu.

Flego je na konferenciji za novinare u Puli u ime Županijske skupštine izrazio neslaganje sa zakonskim rješenjima kojima se "na mala vrata gura nekakav ustroj koji nigdje ne postoji i nije predviđen Ustavom RH".

Predloženu podjelu zemlje na pet planskih područja smatra nepotrebnom te ističe da ona ne uvažava povijesne, kulturne i gospodarske posebnosti Istarske županije koje su temelj njezina regionalnog identiteta.

"Takva podjela jedne države na pet razina ne postoji u Europi, i to je jedna naša izmišljotina koja nema svoju svrhu i nema svog cilja", ustvrdio je Flego. Ministarstvu je poslao primjedbe i u vezi s prekrajanjem vlasništva u županijskim agencijama, a protivi se "miješanju države u određivanje vlasničke strukture regionalnih razvojnih agencija".

Od ministra Branka Grčića zatražio je da lokalne jedinice, koje prema posebnim zakonima imaju status područja posebne državne skrbi i brdsko-planinskih područja, zadrže sva dosadašnja materijalna prava koja ostvaruju na temelju tih propisa. Najavio je da će s primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom pokrenuti inicijativu koju će poslati Vladi RH radi, kako je rekao, "spasa standarda stanovnika središnje i sjeverne Istre i Gorskog kotara".

Flego je izvijestio novinare kako je proračun za ovu godinu stabilan i siguran unatoč mnogim gospodarskim izazovima i teškoćama te je najavio rebalans u njegovu tehničkom djelu. U skladu s time, proračun bi se trebao smanjiti za 83,8 milijuna kuna, najvećim dijelom zbog smanjenja na kapitalnim projektima Kaštijuna i pomaka u dinamici realizacije županijskog proračuna.

Po njegovim riječima, proračun za iduću godinu iznosit će 417,2 milijuna kuna, što je 66 milijun kuna više nego ove godine, od čega će, kako je najavio, čak 31 posto, to jest 129 milijuna kuna biti izravno usmjereno prema razvoju kapitalnih ulaganja i investicija.

"Unatoč negativnim trendovima u gospodarstvu, proračun je zadržao isti standard u socijali, obrazovanju i zdravstvu jer stanovništvo ne smije trpjeti", zaključio je Flego.

(Hina) xdspo ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙