FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: čelnici Istarske županije i gradova ne razumiju težinu situacije

Autor: dspo
PULA, 22. listopada 2013.(Hina) - Nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin upozorio je danas kako u Hrvatskoj, ali i Istri nikada nije bilo teže, ocijenivši da čelnici županije i istarskih gradova očito ne razumiju što se događa i u kakvoj se teškoj situaciji nalazi istarsko gospodarstvo i građani.

"Kada bi bili svjesni toga, ne bi Županija sto posto vlastitih sredstava trošila na zaposlene", rekao je Kajin na konferenciji za novinare u Puli.

Iznio je podatke kako je Istra usred turističke sezone imala 579 nezaposlenih više nego u istom razdoblju lani, a poražavajućima smatra i najave da se u veljači iduće godine može očekivati najmanje 13 tisuća neezaposlenih, "kada ćemo biti gotovo u republičkom prosjeku".

Kajin je kazao kako i Istra "ima svoj HAC i HGK", aludirajući na zadnje afere vezane uz izvlačenje državnog novca, istaknuvši da se samo na reprezentacije, promidžbu, rad na terenu, intelektualne i računalne usluge u županiji troši oko 15 milijuna kuna.

Stoga je predložio da se u proračunu za deset posto smanje davanja za plaće i materijalne troškove, jer će se na taj način, smatra, godišnje uštedjeti između 25 i 30 milijuna kuna.

"Od tog novca dvije trećine sredstva trebalo bi biti usmjereno prema gospodarstvu, dok bi jedna trećina proračunskih sredstava trebala biti rezervirana za socijalu", naglasio je Kajin. Predložio je i da se prepolovi broj županijskih agencija i odjela, jer apsurdnim smatra da županija ima isti broj agenicja i odjela kao država ministarstava

Osvrčući se na najave mogućeg povećanja PDV-a, ustvrdio je kako se najprije treba vratiti novac iz javnih sustava i zaustaviti "rad na crno zbog kojeg nekontrolirano cirkulira oko 100 milijardi kuna".

"Očigledno je da se Hrvatska pljačka preko PR agencija i dijela medija", zaključio je Kajin, dodavši kako se samo u Istri za medije i PR agencije godišnje troši oko sedam milijuna kuna, a tijekom izbora i do 15 milijuna kuna.

(Hina) xdspo ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙