FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

Autor: trub
ZAGREB, 7. studenog 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 21 sat:

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić odbio je danas špekulacije da njegovo ministarstvo prijedlog državnog proračuna za iduću godinu radi "s figom u džepu", računajući da će ga Europska komisija odbiti pa će Vlada tada zvati MMF. "Završava se proračun za 2014. On će biti ovoga tjedna gotov i pripremit će se za raspravu na Vladi, isto tako i rebalans. To je vrlo ozbiljan rad, pogotovo na valorizaciji posebnih mjera da se smanji deficit, donesenih uz smjernice za izradu proračuna. Te su mjere razlog da ovako dugo radimo. Smatram da je bilo kakvo lamentiranje o tome je li to figa ili nije figa neozbiljno tretiranje Vlade", rekao je Linić novinarima u Saboru.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić prozvao je danas Sindikat liječnika da "radi cirkus u zdravstvu", poručivši da će se njegovo ministarstvo "svim snagama boriti da se ne plaća nerad". Linić je to kazao novinarima u Saboru, zamoljen da komentira zahtjeve sindikata da se pripravnost liječnika plaća kao prekovremeni sati. "Ja sam dosad čuo samo predsjednika tog sindikata koji je glasan, a zove se gospodin Babić. Ministarstvo financija neće dozvoliti nikakve isplate niti ćemo pristati na bilo kakve ultimatume", poručio je Linić.

ZAGREB - Ministar financija Slavko Linić odbio je danas prozivke saborske oporbe da Vlada ne čini ništa protiv ilegalnih kreditnih institucija, ističući da se vode istrage protiv takvih institucija, ali i odvjetnika i javnih bilježnika koji su sudjelovali u takvim poslovima. "U ovom trenutku svi koji su se bavili nelegalnim poslom su kompletno pod istragama. I odvjetnici koji su dilali novce, nosili novce, gurali građane i davali im pod nos potpis ugovora o hipotekama. Isto tako, pokušavamo naći odgovornost bilježnika koji su samo tobože potvrđivali potpise, a znamo da nijedan ni drugi nisu smjeli potpisivati", rekao je Linić.

ZAGREB - Prijedlog zakona o potrošačkom kreditiranju iz HDZ-a su ocijenili "zakašnjelom pameću", dok Hrvatski laburisti i HDSSB pozdravljaju odrješito stajalište Vlade prema bankarima iako i oni smatraju da je za neke "zakon stigao prekasno". Dražen Đurović (HDSSB) je rekao da pozdravljaju mjere koje se odnose na prebacivanje tereta troškova aprecijacije švicarskog franka u prethodnom razdoblju na banke i definiranje troška i instrumenta kojima će se određivati kamatne stope, ali pomalo čudnim čine mu se prijedlozi dvaju amandmana najavljenih za sjednicu Vlade.

ZAGREB - Dopune Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, kojima Vlada predlaže privremeno ukidanje državnih poticaja na stambenu štednju za uplate nakon 1. siječnja te zaključno s 31. prosincem 2014. godine, večeras su izazvale nesuglasje saborskih klubova. "Prilikom prihvaćanja smjernica proračuna za 2014. Vlada je donjela niz mjera štednje kako bi se umanjio deficit, a predloženi zakon je jedan od načina štednje", pojasnio je ministar financija Slavko Linić, napomenuvši kako se takvim potezom štedi 200 milijuna kuna.

ZAGREB - Početkom iduće godine bit će poznat točan broj osoba koje primaju socijalne naknade i kolike iznose pomoći primaju, izvijestila je večeras potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, ustvrdivši da nova rješenja vezana uz socijalne naknade znače i pravedniji sustav socijalne skrbi.

ZAGREB - Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić ocijenio je da je premijer Zoran Milanović danas uvrijedio i povrijedio hrvatske liječnike nazvavši njihov najduži dosadašnji štrajk zabušavanjem dijela zaposlenika u zdravstvu. "Svi smo zapravo ogorčeni i konsternirani. Obavljali smo i godinama obavljamo posao i preko norme i preko vremena. I na kraju, 51. dan štrajka, tako nas se kvalificira", izjavio je Babić nakon kolektivnih pregovora, komentirajući premijerove ocjene s Vladine sjednice na kojoj je, uz ostalo, donesena i odluka da se liječnicima plaća za listopad umanji razmjerno satima provedenima u štrajku.

ZAGREB - Hrvatska će u sklopu misije u Afganistanu, u kojoj bi ubuduće trebalo biti 50 vojnika manje nego do sada, iduće godine prvi put imati jednu brigadirku, Gordanu Garešić, koja će kao najviše rangirana časnica HV-a, na mjestu generala u zapovjedništvu ISAF-a, biti savjetnica za rodna pitanja. Izvjestio je to na današnjoj sjednici Vlade ministar obrane Ante Kotromanović podnoseći izvješća o sudjelovanju pripadnika Oružanih snaga (OS) u operaciji potpore miru ISAF u Afganistanu od 1. travnja 2012. do 31. ožujka 2013. godine, operaciji potpore miru KFOR na Kosovu od 1. siječnja 2012. do 23. ožujka 2013. te operaciji potpore miru "EU NAVFOR Somalija - ATALANTA" od srpnja 2009. do rujna 2013.

ZAGREB - Pripadnici hrvatskih oružanih snaga nisu bili meta napada na operaciju ISAF u Afganistanu u svibnju prošle godine i to je jedini razlog zbog kojega hrvatska javnost nije obaviještena o tom događaju, navodi Ministarstvo obrane (MORH) u današnjem priopćenju kojim opovrgava medijske napise o namjernom zataškavanju tog događaja. U tom napadu otvorena je pješačka vatra na pripadnike ANA-e (Afganistanske narodne armije) i američkog tima, a pripadnici hrvatskog kontingenta bili su 700-800 metara udaljeni - oni nisu bili meta napada, nisu odgovarali na vatru, niti su napuštali prvobitnu poziciju, navodi MORH.

ZAGREB - U novom prijedlogu Zakona o radu (ZOR) uvaženi su zahtjevi sindikata vezani uz financijski uvjetovani otkaz, fleksibilnost uređivanja radnog vremena i otpremnine, doznaje se danas u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. O novom prijedlogu ZOR-a raspravljat će se sutra na sastanku tripatitne skupine, a prijedlog zakona trebao bi ići u javnu raspravu koja će trajati 15 dana. Iako je Ministarstvo predlagalo uvođenje financijski uvjetovanog otkaza, po kojem bi poslodavac u financijskim problemima mogao otkazati radniku koji odbije smanjenje plaće, na inzistiranje sindikata prihvaćeno je da ostane kao i dosad.

ZAGREB - Državni referendum smatra se najčišćim oblikom izravne demokracije, no prema podacima Europskog parlamenta, većina članica EU-a rijetko se njime služi i rezerviran je za pitanja velike ustavne važnosti, poput ulaska u EU. Ako se ne računa glasanje o ulasku u Uniju, samo su tri zemlje članice, Italija, Irska i Slovenija, održale više od deset referenduma od 1992. Sedam zemalja u tome je razdoblju organiziralo tek jedan referendum: Bugarska, Cipar, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo, a u šest država nije bilo referenduma, osim pristupnoga. Riječ je o Austriji, Belgiji, Češkoj, Finskoj, Grčkoj i Njemačkoj.

ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) i Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS) danas su sklopili Sporazum o poslovnoj suradnji na uspostavi hrvatske burze električne energije, kojim se, ističu, želi doprinijeti razvoju veleprodajnog tržišta te povezati hrvatsku s takvim burzama u okruženju.

ZAGREB - U povodu Međunarodnog kongresa o medicini usmjerenoj prema osobi, koji se po prvi puta održava u Hrvatskoj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić razgovarao je danas s ministricom zdravlja Koruške Beate Prettner i tom prigodom najavio kako će iduće godine započeti projekt hospicija u Zagrebu. Bandić je nakon sastanka novinarima izjavio kako je imperativ pročelnice Gradskog ureda za zdravstvo Mirne Šitum i njezina ureda da iduće godine započnu s projektom hospicija u Zagrebu, za što će sredstva biti osigurana u gradskom proračunu za iduću godinu.

ZAGREB - HSS se danas usprotivio Vladinom osnivanju Agencije za ozakonjenje nezakonito izgrađenih građevina, ustvrdivši kako će to biti još jedan teret za građane. Dok stalno slušamo da je administrativni aparat preglomazan i ima previše zaposlenih, istovremeno se odlukama Vlade taj aparat stalno povećava, a svako povećanje popraćeno je izjavama tipa "trošak rada agencije neće opteretiti državni proračun", kaže se u priopćenju HSS-a.

RIJEKA - Riječko Gradsko vijeće prihvatilo je danas izmjene i dopune ovogodišnjeg proračuna kojima je smanjen za 32,9 milijuna kuna, ili 3,9 posto. Za izmjene i dopune proračuna, koji je sada 801,6 milijuna kuna, glasovalo je 18 vijećnika, a 13 ih je bilo protiv. Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da su korigirani planirani prihodi zbog dosadašnjeg ostvarivanja i usklađivanja financijskih sredstava za projekte planirane do kraja godine.

BIZOVAC - Paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća na bizovačkome groblju kod glavnoga križa danas je obilježena 22. godišnjica raketiranja Bizovca u kojem je na današnji dan 1991. poginulo osam osoba, među kojima i 11-godišnji dječak, a ranjene su 24 osobe. Načelnik bizovačke općine, koja ima 5000 stanovnika, Srećko Vuković rekao je kako je to najveća tragedija u povijesti Bizovca, ali nažalost, ni 22 godine poslije nitko nije odgovarao za taj zločinački čin.

ZABOK - Uhićenih deset osoba, zapljena veće količine oružja, dijelova za izradu oružja, eksploziva te manje količine droga rezultat su višemjesečne koordinirane akcije DORH-a, PNUSKOK-a te policijskih uprava krapinsko-zagorske, varaždinske i zagrebačke u kojoj je vodeću ulogu i koordinaciju imala krapinsko-zagorska Policijska uprava, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zaboku. Načelnik krapinsko-zagorske Policijske uprave Jakob Bukvić potvrdio je da je jučer privedeno jedanaest osoba, od kojih je deset zadržano u pritvoru, te da će se protiv njih podnijeti kaznene prijava za izradu i nedopušteno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari te za nezakonito posjedovanje i promet droga.

ZAGREB - Jedna je osoba poginula u eksploziji koja se nešto prije 16 sati dogodila u obiteljskoj kući u Resniku, u istočnom dijelu Zagreba, izvijestila je zagrebačka policija. Očevid traje i istražuju se okolnosti nesreće.

KARLOVAC - Na devet godina zatvora nepravomoćno je danas zbog ratnog zločina, ubojstva dvojice razoružanih hrvatskih vojnika u studenome 1991., osuđen Marko Bolić (1944.) iz Malog Kozinca u Karlovačkoj županiji. Optužnica ga je teretila da je tijekom proboja tenkova iz vojarne Logorišta ubio dvojicu razoružanih hrvatskih vojnika, Marijana Jakšića i Darka Tuškana, koji su slučajno naišli na neprijateljski konvoj. Oni su automobilom naišli na srpske paravojne postrojbe i predali se, ali su ipak ubijeni.

ZAGREB - Policijska uprava zagrebačka uz potporu Gradskog ureda za branitelje moli hrvatske branitelje koji još posjeduju oružje ili minsko-eksplozivna sredstva zaostala iz Domovinskog rata da ih vrate uz potpunu anonimnost i bez ikakvih sankcija. Oružje ili minsko-eksplozivna sredstva zaostala iz Domovinskog rata hrvatski branitelji mogu vratiti na način da na broj telefona 192 ili broj najbliže policijske uprave jave posjedovanje.

ZAGREB - Čak 93 posto djece do 18 godina bar je jednom konzumiralo alkohol, a jedna četvrtina dječaka i nešto više od 20 posto djevojčica konzumiralo je nekoliko pića za redom više puta mjesečno, upozoreno je danas na predstavljanju kampanje "Odgovornog konzumiranja alkohola". Kampanja je nastala s ciljem educiranja javnosti o problemima vezanim uz zlouporabu alkohola te podizanja svijesti o važnosti poštivanja zakonske odredbe da se djeci mlađoj od 18 godina ne smije prodavati alkohol.

ZAGREB - Znanstvenicima Laboratorija za radijacijsku kemiju i dozimetriju Instituta Ruđera Boškovića (IRB) odobren je projekt Međunarodne agencije za atomsku energiju vrijedan 221.000 eura za nadogradnju jedinoga pogona za zračenje na panoramskom izvoru kobalta-60 (60Co) u Hrvatskoj i regiji. Metoda zračenja izvora kobalta-60 je učinkovita, jeftina, brza, čista i sigurna za sterilizaciju, pasterizaciju i dekontaminaciju raznih materijala, koja se intenzivno koristi u znanosti i gospodarstvu, stoji u današnjem priopćenju IRB-a.

ZAGREB - Upravno vijeće Kliničke bolnice Sveti Duh pokrenulo je postupak razrješenja ravnatelja Mirana Martinca, koji će se na idućoj sjednici pismeno očitovati Upravnom vijeću, a nakon toga uslijedit će daljnji postupak, izvijestila je danas Hinu pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum. Osim toga, ravnatelj Doma zdravlja Zagreb-Istok Joso Škara podnio je ostavku iz osobnih razloga koja je prihvaćena, a za v. d. ravnatelja imenovana je dosadašnja zamjenica ravnatelja.

OSIJEK - Caritasova pučka kuhinja u Donjem gradu u Osijeku proslavila je 20. obljetnicu, a u njoj je do sada pripremljeno 2,5 milijuna obroka. Ravnatelj Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Ivica Rebić istaknuo je kako je osječka pučka kuhinja 20 godina bila na usluzi onima kojima je pomoć najpotrebnija.

VARAŽDIN - "Horizonti rimske Panonije" naziv je izložbe varaždinskoga Gradskog muzeja, otvorene večeras u salonu palače Sermage, koja obuhvaća dio zbirke antičke građe i numizmatike iz fundusa Arheološkog odjela varaždinskog muzeja. Izložba je razdvojena na nekoliko tematskih cjelina koje govore o društvenim, gospodarskim te duhovnim prilikama i životu ljudi u doba Rimskog Carstva na varaždinskom području

ZAGREB - Povodom smrti istaknutoga hrvatskog književnog prevoditelja, urednika i književnika Zlatka Crnkovića ministrica kulture Andrea Zlatar Violić je u sućuti njegovoj supruzi Nedi istaknula da je Zlatko Crnković trajno obilježio hrvatsku kulturu prijevodima europskih i svjetskih klasika, a zalaganjem da i najšira javnost upozna suvremene strane pisce i njihova djela bitno utjecao na oblikovanje čitateljske publike.

(Hina) xtr ytr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙