FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Podaci o tvorničkoj aktivnosti poduprli blagi oporavak eura

Autor: vmom
LONDON, 4. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak blago ojačao prema dolaru na međunarodnim deviznim tržištima nakon novih ohrabrujućih vijesti iz gospodarstva eurozone o ubrzanoj tvorničkoj aktivnosti u listopadu.

Euro je u takvim okolnostima nakratko ojačao 0,2 posto, na 1,3510 dolara. Time je odskočio s najniže razine u šest tjedana od 1,3442 dolara, na koju se spustio u ranijem azijskom trgovanju. Potom se stabilizirao na 1,3497 dolara, što znači da je u usporedbi sa zatvaranjem u prethodnom trgovanju ojačao 0,07 posto.

Dolar je i prema jenu blago oslabio, za 0,05 posto, te se njime trgovalo po 98,65 jena.

Vjetar u leđa jedinstvenoj valuti stigao je od najnovijih podataka londonske istraživačke tvrtke Markit, koji svjedoče o daljnjem jačanju tvorničke aktivnosti u listopadu uslijed nastavljenog rasta novih narudžbi.

Euro se tako donekle oporavio od ranijih gubitaka, premda bi ulagači to mogli iskoristiti kao povod za daljnje prodaje, koje će, smatraju analitičari, ovih dana vjerojatno i ubrzati uslijed ojačalih očekivanja da bi ECB u skorije vrijeme mogao dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Trgovci prognoziraju da će euro vjerojatno ostati pod pritiscima pred ovotjedno redovno mjesečno zasjedanje ECB-a koje se održava u četvrtak. Nakon što su prošli tjedan podaci europskog statističkog ureda Eurostata pokazali pad stope inflacije u eurozoni, sve više bankovnih analitičara, uključujući one u UBS-u i RBS-u, procjenjuje da bi ključne kamatne stope mogle biti snižene već ovog tjedna.

Trenutno ECB-ova ključna kamatna stopa već iznosi rekordno niskih 0,5 posto.

"Indeksi menadžera nabave (PMI) londonskog Markita pružili su euru blago olakšanje, no mišljenja smo da postoje značajni rizici za slabljenje poslovnih aktivnosti", kazao je Manuel Oliveri, valutni strateg u banci Credit Agricole.

"Ne očekujemo da će ECB ovoga tjedna smanjiti stopu refinanciranja, ali očekujemo da bi, s obzirom na rizike daljnjeg slabljenja inflacije uslijed snažnije valute, ECB-ov čelnik Mario Draghi mogao signalizirati smanjenje kamatne stope na depozite banaka u središnjoj banci. To bi bilo negativno za euro", dodao je Oliveri.

U slučaju smanjenja kamatne stope na depozite banaka u negativno područje, držanje eura postalo bi skupo i potaknulo bi ulagače na njegovu prodaju. Jedinstvena valuta postala bi privlačnija ulagačima i kao valuta za financiranje takozvane vezane trgovine, u kojoj se ulagači zadužuju u jeftinoj valuti kako bi kupili onu koja nosi veći prinos.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙