FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sjeverna Koreja napreduje u razvoju međukontinentalnih raketa

Autor: bnov
SEUL, 5. studenog 2013. (Hina/AFP) - Sjeverna Koreja napreduje u razvoju strateških raketa u stanju ponijeti nuklearni naboj i udariti na američki kontinent, objavio je u utorak američki centar za promišljanje.

Rakete koje je Sjeverna Koreja izložila u nedavnim vojnim paradama a strani stručnjaci predstavili kao obmanu, u stvarnosti su "manje lažne" nego je procijenjeno, prema Američko-korejskom institutu Sveučilišta John Hopkins.

Sjevernokorejska raketa ICBM KN-08, teoretskog dometa od 5500 do 11.000 kilometara, pokazana je 2012. te u srpnju ove godine. Ugledni svemirski inženjer tada ju je nazvao "velikom obmanom".

No, u analizi objavljenoj na internet stranici 38 North, institut je znatno manje kategoričan.

"Gotovo sve ispitane konfiguracije u stanju su poslati lagani nuklearni naboj prve generacije najmanje do Seattlea", na američkoj pacifičkoj obali, piše stručnjak za neširenje nuklearnog naoružanja Jeffrey Lewis i inženjer John Schilling.

U drugom članku koji je objavio časopis Science and Gobal Security, John Schilling ističe međutim da KN-08 ostaje u fazi razvoja.

"Zbog nedostatka probnih letova operativnom raspoređivanju raketa trebat će još mjeseci i godine", po Schillingu.

Institut je potvrdio krajem listopada realizaciju velikih radova na postrojenju Sohae odakle je lansirana raketa u prosincu, možda da bi primila opremu većeg kapaciteta.

Probno ispaljivanje KN-08 iz tog postrojenja može se dogoditi "u svakom trenutku", upozorio je John Schilling.

(Hina) xbnš yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙