FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počela izgradnja bugarskog dijela Južnog toka

Autor: vrad
SOFIJA, 31. listopada 2013. (Hina/AFP) - Izgradnja bugarskog dijela plinovoda Južnog toka koju dijelom financira velika ruska tvrtka Gazprom, počela je u četvrtak, priopćili su bugarska vlada i ruska tvrtka na tiskovnoj konferenciji u Sofiji.

"Počela je izgradnja bugarskog sektora. Riječ je o najvećem investicijskom projektu u Europi koji je presudan za energetsku sigurnost čitavog europskog kontinenta", rekao je izvršni direktor Gazproma Aleksej Miller.

Spajanje prve cijevi plinovoda na bugarskom teritoriju, u Rasovu na sjeverozapadu zemlje, prenosilo se na zaslonu tijekom tiskovne konferencije održane u sjedištu bugarske vlade, u nazočnosti premijera Plamena Orešarskog i Alekseja Millera.

Bugarski ogranak Južnog toka, dug 540 km, stajat će 3,5 milijarde eura, rekao je izvršni direktor Gazproma.

Financiranje će preuzeti Gazprom, bez financijskih jamstava bugarske vlade, rekao je Orešarski, pošto su u četvrtak u Sofiji potpisana dva protokola o financiranju.

Gazprom je pristao da se treće zemlje mogu koristiti bugarskim ogrankom ako to žele, sukladno europskom zakonu, izvijestio je bugarski ministar za energetiku Dragomir Stojnev. Ruska tvrtka je sve dosad bila suzdržana u vezi s time.

Rusko-talijanski projekt Južni tok, kojega je izgradnja službeno počela u prosincu 2012., povezivat će Rusiju s Bugarskom na duljini 3.600 km a zatim će preko Srbije, Mađarske i Slovenije ići prema zapadnoj Europi. Također je predviđena i izgradnja ogranka prema Hrvatskoj.

Imat će kapacitet 63 milijarde prostornih metara na godinu.

Gradnja ogranka kroz Srbiju treba početi "do kraja godine", dodao je Miller. Prve isporuke plina Bugarskoj Južnim tokom planirane su u prosincu 2015.

(Hina) xvrad ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙