FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Talijanski ministar financija poziva ECB da ublaži monetarnu politiku

Autor: gple
LONDON, 5. studenog 2013. (Hina/Reuters) - Talijanski ministar financija pozvao je Europsku središnju banku da ublaži monetarnu politiku, upozoravajući da njezine verbalne intervencije kako bi se zakočilo jačanje eura ne donose rezultate, piše danas The Financial Times.

"Euro je sada najjača valuta u svijetu u odnosu na dolar, juan, funtu, švicarski franak", citira FT ministra Fabrizija Saccomannija.

"Ta činjenica zasigurno odražava percepciju europske monetarne politike u odnosu na ono što trenutno čine druge države odnosno što će činiti u doglednoj budućnosti. Ako dobro razumijem tržišta, ona žele da se u određenom trenutku, možda prije kraja godine, poduzmu konkretne mjere", kazao je Saccomanni.

U protekla četiri mjeseca euro je prema dolaru ojačao više od pet posto pa se počelo strahovati da će njegovo jačanje zakočiti tek započeti gospodarski oporavak eurozone.

Po riječima ministra Saccomannija, inače bivšeg glavnog direktora talijanske središnje banke, ECB-ova obećanja da će ključne kamatne stope ostati na niskoj razini dok se gospodarstvo ne oporavi "očigledno ne polučuju željeni učinak".

Očekuje se da će predsjednik ECB-a Mario Draghi nakon sastanka upravnog vijeća u četvrtak signalizirati da je banka spremna dodatno ublažiti monetarnu politiku, s obzirom na to da je godišnja inflacija u eurozoni u listopadu kliznula na najnižu razinu u gotovo četiri godine od 0,7 posto.

ECB cilja na "nešto manje od dva posto".

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙