FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga Franak podržava ministra Linića, odbacuje navode HUB-a

Autor: rbel
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Udruga Franak u otvorenom pismu podržava ministra financija Slavka Linića i Vladu da postupe u skladu s "utvrđenim i nedvojbenim nepravilnostima u poslovanju banaka u Hrvatskoj" te da odbace neutemeljene navode banaka u vezi prijedloga izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju.

Banke neće izgubiti, neće biti u gubitku zbog novih mjera, imat će smanjeni profit, ali čak i da izgube nešto minimalno, ako su poslovale nezakonito, to nije opravdanje za izbjegavanje donošenja potrebnih zakonskih okvira za otklanjanje nezakonitosti ubuduće, stoji u otvorenom pismu koje je Udruga Franak danas uputila Vladi kao odgovor na jučerašnje pismo kojim je Hrvatska udruga banaka (HUB) tražila da se povuče prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju (ZPK).

Udruga Franak očekuje da Vlada odbaci neutemeljene navode banaka i prihvati izmjene tog zakona s odredbama na temelju kojih će banke morati odrediti fiksnu maržu u kreditima s valutnom klauzulom koja je aprecirala više od 20 posto, na temelju razlike početne kamate i početne vrijednosti promjenjivog parametra.

Iz te udruge ocjenjuju da je HUB-ovo otvoreno pismo neargumentirano i utemeljeno na njihovom vlastitom interesu te u svom otvorenom pismu demantiraju navode udruge banaka.

Tako na HUB-ov navod da se odnosi trebaju riješiti sporazumom odgovaraju da "ako netko već 10 godina nezakonito ugovara promjenjivu kamatnu stopu, nemoguće je s takvim pravnim subjektom sporazumno uspostaviti nove odnose", odnosno da bi bilo moguće kada bi priznao kršenje pravila iz Zakona o obveznim odnosima.

HUB nikada i niti na jednome mjestu nije priznao da su njegove članice u ugovorima o kreditu s ugovorenim promjenjivim kamatnim stopama prekršile odredbe tog zakona ugovarajući u gotovo svim ugovorima ugovornu činidbu koja je neodrediva jer je ugovoreno u svim tim ugovorima da se kamata mijenja jednostranom odlukom banke, a kada se ugovori takva činidba, ona predstavlja djelomičnu ništetnost u takvome ugovoru, kažu iz Udruge Franak.

Ne slažu se niti s HUB-ovom konstatacijom da bi izmjene ZPK-a izazvale pravnu nesigurnost te odgovaraju da su "pravnu nesigurnost proizvele upravo članice HUB-a ugovarajući neodredive ugovorne činidbe u obliku promjenjive kamatne stope koja se mijenja jednostranom administrativnom odlukom banke".

Prijedlog izmjena ZPK-a, kažu iz Udruge Franak, predstavlja samo usklađivanje tog zakona s odredbama Zakona o obveznim odnosima, a "budući da su banke ugovorile nezakonit način promjene kamatnih stopa i budući da se radi o desecima tisuća takvih ugovora, u javnome je interesu da izvršna i zakonodavna vlast odrede pravila ponašanja u ugovorima koji su sklopljeni na nezakonit način, a još uvijek su aktivni - za ubuduće, do kraja otplate".

Iz Udruge Franak osvrću se i na dio pisma HUB-a u kojem se prenosi zaključak HNB-a o negativnim posljedicama koje bi izmjene ZPK-a imale na poslovanje banaka te ističu kako je "zaključak HNB-a očigledno okrenut prema profitu banaka" te da su njihove analize pokazale da profit banaka "nije uopće toliko ugrožen, kao što se to prikazuje u njihovim napuhanim balonima".

"Dakle, katastrofični napuhani HUB-ov balon nije istinit i služi isključivo zaštiti profita banaka te ide nauštrb pravne i financijske sigurnosti dužnika u Hrvatskoj", ističu iz Udruge Franak.

(Hina) xrub yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙