FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Karlovac dobio 500. "Europe Direct" centar u Europi

Autor: vhor
KARLOVAC, 29. listopada 2013. (Hina) - „Kuća Europe“ otvorila je danas u Karlovcu prvi od deset info-centara „Europe Direct“ u Hrvatskoj, a karlovački ured je 500. u mreži tih centara u Europskoj uniji.

Sutra će se takav centar otvoriti u Slavonskome Brodu, a zatim u Novoj Gradiški i Dubrovniku.

Kako je na službenom otvorenju „Europe Direct“ centra u Karlovcu rekao voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević, namjera je u Hrvatskoj otvoriti deset takvih centara.

Predstavnica Hrvatske u Europskom parlamentu Zdravka Bušić (HDZ) rekla je kako očekuje da će taj ured poticati svijest građana da smo uistinu dio europske zajednice i da možemo utjecati na donošenje zakona Europske unije, ali moramo ih i poštovati. Dodala je kako se nada da će centar pridonijeti da birači uvide da trebaju izlaziti na izbore za Europski parlament, a najrazličitije skupine građana da mogu djelotvorno iskoristiti kohezijske fondove.

Odgovarajući novinarima na pitanje što građani mogu doznati u karlovačkom „Europe Direct“ centru, Baričević je istaknuo kako možda mnogi ne znaju za „zdravstveni Schengen“ po kojem se npr. osiguranici iz Hrvatske mogu koristiti uslugama liječenja u bilo kojoj od 28 članica Europske unije, a ta će članica, kako je dodao, nakon toga "troškove refundirati od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje".

Baričević je istaknuo i mogućnost informiranja mladih o mogućnostima izobrazbe, a od Nove godine slijedi realizacija programa zapošljavanja mladih koji će biti jedinstven za Europsku uniju.

Prošlog je tjedna Europsko vijeće prihvatilo program „inicijative za mlade“ na kojem će se morati angažirati i Vlada RH.

Problem nezaposlenosti mladih postao je opći europski problem, posebice u južnim članicama Europske unije, rekao je Baričević i objasnio da će svaka zemlja načiniti svoj nacionalni program, a moći će se koristiti i modelima drugih.

"Cilj je da nam svima budu dostupna rješenja npr. Austrije ili Nizozemske, gdje je nezaposlenost mladih mala, te da se mlade u ranoj fazi nezaposlenosti uključi u razne procese. Postoje inicijative da se najkasnije četiri mjeseca nakon što diplomira osoba 'mora staviti' u proces rada da stekne staž koji je nužan za zapošljavanje", rekao je Baričević.

Karlovački „Europe Direct“ je 500. ured u mreži tih ureda u Europskoj uniji. Ured je na karlovačkome Korzu i radit će dva sata na dan, a na internetskoj stranici bit će dostupan stalno, što znači, kako je na otvorenju rekao župan Ivan Vučić, da će „djelatnici županijskog upravnog odjela za EU poslove preko tog ureda građanima ostvariti izravnu vezu s Europskom unijom za sva pitanja“.

(Hina) xvhor yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙