FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uređen Centar za darivanje krvi u Rijeci

Autor: dsil
RIJEKA, 29. listopada 2013. (Hina) - U Domu Crvenoga križa na Pećinama u Rijeci danas je otvoren Centar za darivanje krvi, prvi takav u Hrvatskoj koji će omogućiti da darivanje krvi organizira Crveni križ u vlastitim prostorijama.

Predsjednik Vijeća dobrovoljnih darivatelja krvi u Rijeci Ivo Vidotto rekao je tom prigodom da je centar ponajprije namijenjen mladim darivateljima krvi iz završnih razreda srednjih škola koji s navršenih 18 godina mogu početi darivati krv. Osim toga, tu će se organizirati darivanja krvi za područje istočnog dijela Rijeke, gdje dosad nije bilo akcija terenskog darivanja, dodao je.

Centar je uređivan od siječnja ove godine, a obnovljena su 174 četvorna metra u sklopu kojih je prostorija s pet ležajeva za darivanje krvi, Klub darivatelja krvi i skladište krvi, sanitarni čvor i restoran.

U uređenju je sudjelovalo 14 darivatelja volontera s više od 2200 sati dobrovoljnog rada, istaknuto je danas.

Financijski su pomogli grad Rijeka i Hrvatski crveni križ, a dio prihoda osiguran je od tradicionalnog bala Društva Crvenoga križa Primorsko-goranske županije.

Sudionike svečanosti pozdravila je predsjednica riječkoga gradskog Društva Crvenog križa Kim Anić, koja je rekla da Dom Crvenoga križa u Rijeci ove godine slavi 60. obljetnicu.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je da je Rijeka često prva u mnogim aktivnostima. Ocijenio je da je darivanje krvi jedna od najplemenitijih ljudskih aktivnosti te da pridonosi boljemu i humanijem životu.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je da županija vrlo kvalitetno surađuje s Društvom Crvenoga križa u županiji te da pomaže njegove aktivnosti i iz vlastitog proračuna.

Sanacijski upravitelj riječkoga KBC-a Herman Haller rekao je da se u Rijeci na godinu prikupi više od 2000 doza krvi.

"U Rijeci nikad nije bilo problema s potrebnim količinama krvi te očekujemo da će tako biti i ubuduće", istaknuo je, dodajući kako se očekuje da će takav centar dodatno pridonijeti kvaliteti pokreta darivalaštva u Rijeci.

Hrvatska je u vrhu naprednih zemalja po postotku darivatelja krvi po broju stanovnika, a Rijeka je po tome iznad hrvatskog prosjeka, rekao je predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Josip Jelić. Istaknuo je da se u Hrvatskoj na godinu prikupi više od 180.000 doza krvi.

(Hina) xdsil yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙