FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Stroge kontrole EU za zbrinjavanje otpada i zaštitu voda

Autor: pgas
SPLIT, 24. listopada 2013. (Hina) - Poljski stručnjaci za zbrinjavanje otpada i zaštitu voda na sastanku sa splitsko-dalmatinskim županom Zlatkom Ževrnjom upozorili su kako se u provedbi tih eko projekata moraju poštovati propisi Europske unije te da su kontrole tih projekata vrlo stroge.

„U provedbi projekata koji se realiziraju iz EU fondova najvažnije je precizno poštovati propise EU jer su kontrole koje izlaze na teren vrlo stroge i često kažnjavaju lošu realizaciju“, rekao je predsjednik Regionalnog centra za upravljanje vodama i kanalizacijskim sustavima poljske provincije Silesia Zbigniew Gieleciak.

Poljska je od 2000. do 2006. godine pretpristupnim i pristupnim fondovima EU prijavila čak 92 projekta za očuvanje okoliša, dodao je.

„Ti su projekti završeni 2010., ali tek 2013. Europska unija prihvatila je 38 projekata. Za ostale projekte još nemamo izvješće EU o njihovu prihvaćanju, a za deset projekata dobili smo kaznu“, istaknuo je Silesia Zbigniew Gieleciak.

Dodao je da se projekti koje Poljska sada prijavljuje za EU fondove brže realiziraju jer se ne ponavljaju prijašnje pogreške.

Damian Gorzawski, predsjednik ED Investicije d.o.o., tvrtke koja se bavi gospodarenjem otpada, istaknuo je kako je „tržište smeća“ u Poljskoj višestruko veće nego u Hrvatskoj te bi Hrvatskoj bile dostatne tri ili četiri spalionice otpada, za razliku od Poljske, gdje se namjerava graditi njih 20-ak.

„U projektima za gospodarenje otpadom treba rabiti financijska sredstva EU-a, ali i privatne investicije jer se tako smanjuju javni dugovi gradova te se troškovima otpada bavi investitor a ne grad“, preporučio je Gorzawski Hrvatskoj govoreći o iskustvima Poljske.

Počasni konzul Hrvatske u Krakovu Pawel Wlodarczyk istaknuo je kako Poljska svojim iskustvima u korištenju novca iz fondova Europske unije želi pomoći Hrvatskoj.

Poljaci tretiraju Hrvate kao svoje velike prijatelje, i želimo vam iskreno pomoći, kazao je Wlodarczyk.

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja rekao je kako su iskustva Poljske u provedbi projekata iz EU fondova bogata i dragocjena za Hrvatsku.

Nakon sastanka sa županom Ževrnjom, gosti iz Poljske sudjelovat će na Gospodarskom simpoziju o zaštiti okoliša koji se danas održava u Splitu.

Simpozij organiziraju Poljsko-hrvatska industrijska i gospodarska komora, Županijska gospodarska komora u Splitu te Splitsko-dalmatinska županija, a na njemu će biti riječi o poljskim iskustvima u korištenju novca iz EU fondova za modernizaciju okoliša te o iskustvima u vezi sa sustavima kanalizacije i voda, obradom komunalnog otpada i spalionicama otpada.

(Hina) xpgas ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙