FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tri obljetnice Hrvatskoga crvenog križa

Autor: barn
ZADAR, 22. listopada 2013. (Hina) - U zadarskome HNK održana je središnja svečanost kojom je Hrvatski crveni križ (HCK) ove godine proslavio tri važne obljetnice - 135 godina djelovanja, 20. obljetnicu međunarodnog priznanja kao samostalnoga nacionalnog društva i 60 godina dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskoga crvenog križa.

Odlukom hrvatskoga predsjednika Ive Josipovića, HCK dobio je Hrvatsku državnu nagradu za izniman doprinos u dugogodišnjem djelovanju, a gradska društva Dubrovnika, Zagreba i Zadra odlikovana su Poveljom Republike Hrvatske.

Hrvatski crveni križ u službi je humanosti od 1878. godine, kada su u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu osnovane prve dobrovoljne udruge u Hrvatskoj koje od tada djeluju u skladu s međunarodno prihvaćenim odlukama u Ženevi 1863., kada je osnovan Međunarodni crveni križ.

Samo u vrijeme Domovinskoga rata Hrvatski crveni križ mjesečno je pomagao oko 600.000 prognanika i izbjeglica. Prikupljeno je više od milijun doza krvi, a Nacionalni ured službe traženja proslijedio je milijun i pol obiteljskih poruka razdvojenim članovima obitelji.

Predsjednik Hrvatskoga crvenog križa dr. Josip Jelić rekao je da je Hrvatska taj ispit položila s vrlo visokom ocjenom, toliko visokom da je 1995. u specijalnom izvješću glavnog tajnika UN-a istaknuta kao posebno pozitivan primjer u provođenju humanitarnih vrednota.

I danas, istaknuo je Jelić, svaki dan samo Crveni križ priprema 560.000 toplih obroka za one u potrebi, 290.000 obroka nosi se ljudima koji po njih ne mogu doći, a 6800 nepokretnih osoba ima pomoć volontera i profesionalaca.

(Hina) xbarn yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙