FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljekarne danas obilježavaju svoj dan

Autor: ssku
ZAGREB, 29. listopada 2013. (Hina) - Pod motom "Ljekarnik vam pomaže u prevenciji i liječenju šećerne bolesti", danas se obilježava 7. hrvatski dan ljekarni čime ljekarnici žele pokazati kako savjetima mogu pomoći u sprječavanju i liječenju šećerne bolesti.

Želimo naglasiti važnost ljekarništva unutar zdravstvenog sustava i unaprijediti stav medija i javnosti o ljekarnicima, poručuju uz današnji dan organizatori manifestacije, Hrvatska ljekarnička komora i Hrvatsko farmaceutsko društvo.

U suradnji s tvrtkom MEDiLAB d.o.o. organizatori su ljekarne u Hrvatskoj opskrbili plakatima kojima se poziva građane da ljekarnike pitaju sve što ih zanima o šećernoj bolesti i njezinom liječenju ili o rizičnim čimbenicima za obolijevanje. O toj bolesti modernoga doba moći će se dobiti i prigodne brošure.

Datum obilježavanja dana ljekarni odabran je prema prvom pisanom spomenu ljekarne u Trogiru davne 1271., a projekt obilježavanja odvija se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja.

Šećerna je bolest najčešća endokrina bolest. Iako je njezina učestalost različita u raznim narodima, od nje boluje prosječno od tri do pet posto svjetskog stanovništva.

Po podacima CroDiab registra, u Hrvatskoj je u 2012. bilo 234.457 registriranih odraslih osoba oboljelih od dijabetesa.

Osnovna je osobina bolesti hiperglikemija, povišena razina glukoze u krvi. Stoga su neliječene osobe sa šećernom bolešću izložene svim opasnostima, a oštećenja koja se događaju godinama, iako nisu bolna, mogu ozbiljno narušiti rad organa u kojima se krvne žile nalaze.

Najčešće pogođeni organi su oči, bubrezi, živčane stanice, srce, noge i probavni sustav. Te promjene se nazivaju kroničnim komplikacijama šećerne bolesti. Kako se ne mogu uspješno liječiti, svrha je liječenja šećerne bolesti njihovo sprečavanje.

(Hina) xsšh ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙