FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: dvla
ZAGREB, 26. listopada 2013. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta.

ZAGREB

Animirani film 'Peanuts' kao adaptacija popularnog stripa Charlesa M. Schulza o Charlieju Brownu i Snoopyju na velikim će se ekranima pojaviti 6. studenog 2015., a producirat će ga američki redatelj, glumac i producent Paul Feig. Feig je poznat po komedijama 'Djeveruše' (Bridesmaids) i 'Specijalne agentice' (The Heat), a animiranu verziju stripa, potvrdio je Entertainment Weekly, producirat će za '20th Century Fox Animation' i 'Blue Sky Studios'. Radi se o prvom animiranom projektu tog redatelja, a ta bi vijest mogla biti iznenađenje fanovima Feigovih komedija za odrasle. No, za ovog filmaša, to je ostvarenje sna.

ZAGREB

Životni prostor stanovnika zagrebačkog Zoološkog vrta ove će subote biti obogaćen bundevama, najavio je ZOO. "Nekim stanovnicima Zoološkog vrta, poput nutrija, bundeve su sastavni dio jelovnika. Brk će u subotu omastiti i životinje kojima će djelatnici ZOO-a u bundeve sakriti njihovu omiljenu hranu. Primjerice, za mungose se pripremaju bundeve sa cvrčcima, a nosatim rakunima u bundevama će biti poslužena voćna salata", navodi ZOO u priopćenju. Edukator Krešimir Kovačec ističe kako su potraga za hranom i njezino otkrivanje dio programa obogaćivanja okoliša stanovnika Zoološkog vrta. U sklopu programa neke će bundeve biti posebno izrezbarene, što životinje poput zmija motivira na istraživanje.

ZAGREB

Česta isprika pretilih ljudi da se debljaju zato što im je metabolizam usporen možda ipak nije samo mit, jer znanstvenici sa sveučilišta u Cambridgeu pronašli su prve dokaze da mutirani DNK usporava metabolizam, a to bi otkriće moglo pomoći i u liječenju pretilih osoba u kojih takve mutacije nema. Znanstvenici s Instituta za metabolizam u Cambridgeu znali su da se miševi rođeni bez gena KSR2 lakše debljaju od ostalih, ali nisu znali kakav bi učinak ta mutacija mogla imati na ljude. Zbog toga su analizirali DNK u 2.101 pretilih pacijenata i ustanovili da neki od njih imaju mutiranu verziju gena KSR2 što ima dvostruki učinak: pojačan apetit s jedne te usporen metabolizam s druge strane.

LONDON

Britanska policija objavila je da je prvi put zaplijenila pištolj "iz kućne radinosti" izrađen pomoću trodimenzionalnog pisača (3D), a riječ je o tehnici koja je proljetos otkrivena u Sjedinjenim Državama i koja zabrinjava vlasti. Inspektor Chris Mossop rekao je da je ono što je policija zaplijenila u Manchesteru "funkcionalno vatreno oružje" i ocijenio da je "to preokret u borbi protiv organiziranog kriminala". Njegovi su suradnici u četvrtak u pretraživanju kuće u predgrađu Manchestera pronašli dijelove pištolja i 3D pisač. Trodimenzionalni pisač omogućuje da se pomoću pisača tiska sloj po sloj materijala iz plastike, smole ili čak metala. Ta tehnologija, koja se isprva koristila samo u industriji, sada je dostupna široj javnosti jer se jedan 3D pisač može kupiti po cijeni 1.500 eura.

ZAGREB

Dupin kojemu se udica zabila o prsnu peraju, a oko nje omotao "flaks", obratio se za pomoć učitelju ronjenja koji se ondje zatekao i zatim strpljivo čekao da bude oslobođen nevolje, rekao je Keller Laros koji je snimku spašavanja dupina s Havaja postavio na internetu. Iako je upao u zamku koju su mu postavili ljudi, dupin se nije klonio čovjeka već mu se hrabro obratio za pomoć. Do Larosa, koji je sa svojom ekipom na Havajima proučavao divovske raže (Manta birostris), dupin je doplivao tako da bi ovaj mogao ugledati udicu zabodenu o lijevu prsnu peraju. Pokazao je zadivljujuću strpljivost čekajući da mu Keller iz peraje izvadi kukicu udice, a zatim škarama koje je imao uza se, odreže "flaks" koji se zabio vrlo blizu usta.

PEKING

Nezadovoljan izgledom svog novog nosa, 33-godišnji Lian ubio je u petak plastičnog kirurga koji ga je operirao, a usput je ranio dvojicu liječnika, a kako obračuni takve vrste nisu rijetkost u Kini, vlasti su najavile pojačane mjere skrbi za sigurnost bolnica, javlja agencija Xinhua. Lian se podvrgnuo operaciji nosa u bolnici u Wenlingu u bogatoj istočnoj pokrajini Zhejiang, ali nije bio zadovoljan rezultatom te je uzeo nož i na srmt izbo liječnika na odjelu otorinolaringologije. Ubodne rane pacijent je zadao i dvojici drugih liječnika prije nego što su ga savladali zaštitari, piše agencija.

LONDON

Britanski princ Charles opovrgao je u petak izjavu da je kraljevanje svojevrstan zatvor koju mu je pripisao časopis Time, javlja BBC. Taj je list objavio, pozivajući se na neimenovani izvor blizak princu od Walesa, da je Charles zabrinut da neće ostvariti svoje privatne interese prije nego "što završi u zatvoru". Nije poznato je li taj izvor postojeći ili bivši član Charlesova osoblja. "To je nije prinčev stav i ne treba mu se pripisivati. On nije izgovorio te riječi", priopćio je Charlesov glasnogovornik. "Princ je uvijek podržavao kraljicu i cijelog mu se života službene dužnosti i druge aktivnosti odvijaju paralelno".

LOS ANGELES

Holivudska filmska zvijezda Orlando Bloom i slavna australska manekenka Miranda Kerr objavili su da se razvode, javljaju u petak američki mediji. Britanski glumac i manekenka Victora's Secreta u vezi su bili od 2007., a u braku od 2010. godine. Imaju dvogodišnjeg sina Flynna. "Orlando Bloom i Miranda Kerr zajednički objavljuju sporazumni razvod. Iako je ovo kraj njihova braka, oni i dalje vole, poštuju i podržavaju jedno drugog i kao roditelja zajedničkog djeteta i kao obitelj", navodi se u zajedničkom priopćenju Blooma i Kerr. Bloom (36) proslavio se ulogama u Gospodaru prstenova i Piratima s Kariba. Kerr (30) je među deset najpopularnijih i najbolje plaćenih manekenki svijeta.

TOKIO

Panasonic, japanski div u proizvodnji elektroničkih uređaja, u listopadu počinje prodavati svoje robote nazvane HOSPI, koncipirane za pomoć bolničkom osoblju, primjerice u raznošenju lijekova. Tijela nalik prevrnutoj kanti s licem koje je zapravo ekran, roboti se na kotačićima samostalno kreću bolničkim hodnicima i sobama kojih su tlocrt memorirali. Hospiji su sposobni sami otići po lijekove i donijeti ih bolničarima u točan sat kada ih pacijenti trebaju uzeti.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙