FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U KB Dubrava pušten u rad novi uređaj za razbijanje bubrežnih kamenaca

Autor: vlar
ZAGREB, 25. listopada 2013. (Hina) - U Kliničkoj bolnici (KB) Dubrava danas je pušten u rad novi uređaj za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca, što je ministar zdravlja Rajko Ostojić ocijenio značajnim pomakom u dijagnostici i terapiji hrvatske urologije.

"Hrvatska urologija je perjanica hrvatske medicine, što smo dokazali kupnjom i ovog aparata za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca", rekao je Ostojić koji je pustio u rad novi uređaj vrijedan 4,9 milijuna kuna. Cijelu investiciju, nabavu uređaja i uređenje novih prostora urologije u KB Dubravi, financiralo je Ministarstvo zdravlja sa sedam milijuna kuna.

Siemensov Litotriptor ESWL sofisticirani je uređaj koji razbija kamence pomoću udarnih valova, čime je potreba za otvorenim kirurškim zahvatima svedena na najmanju moguću mjeru. Razbijanje kamenaca postiže se zahvaljujući odličnim karakteristikama RTG generatora, kvalitetnim pojačalom slike uz digitalni prikaz slike koji je usklađen s ultrazvučnim aparatom, istaknuto je na današnjoj prezentaciji novog uređaja u KB Dubrava.

"Fascinantne su slike koje pokazuju kako se bubrežni kamenci nakon sat vremena tretmana pretvaraju u male kamenčiće", rekao je Ostojić prilikom prezentacije te dodao da u Hrvatskoj postoji samo još jedan takav uređaj, koji već nekoliko mjeseci radi na Rebru (KBC Zagreb).

Još samo prije nekoliko mjeseci ti su pacijenti trebali klasičnu operaciju i petnaestak dana hospitalizacije, rekao je Ostojić istaknuvši značaj neinvazivnog zahvata izvantjelesnog razbijanja.

Voditelj urologije u KB Dubrava Zoran Peršec rekao je da u Hrvatskoj postoji sedam uređaja za izvantjelesno razbijanje bubrežnih kamenaca, od kojih su najmoderniji ovaj u KB Dubrava i uređaj kojim već nekoliko mjeseci raspolaže KBC Zagreb.

"To je najmodernija tehnologija koja omogućava razbijanja bubrežnih kamenaca sukladno zapadnoeuropskim standardima, po kojima na 500 tisuća stanovnika dolazi jedan takav uređaj", rekao je Peršec.

Riječ je o neinvazivnom ambulantnom postupku, a pacijent nakon tretmana od 45 do 60 minuta odlazi kući i nema nikakve potrebe za hospitalizacijom, istaknuo je voditelj urologije KB Dubrava.

U novom prostoru urologije u KB Dubravi, najavio je Ostojić, razvit će se jednodnevna kirurgija, na tragu nacionalne strategije maksimalnog poboljšanja života bolesnika.

(Hina) xvl ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙