FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministarstvo zaštite okoliša nastavilo "čistku" u Vodicama i Gunji

Autor: dmak
ZAGREB, 22. listopada 2013. (Hina) - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nastavilo je akciju 'Velika čistka' rješenjem obrtu Bumba iz Vodica kojim se zabranjuje odlaganje određenih vrsta otpada na vodičkom odlagalištu "Leć" te prijedlogom za poništenje dozvole izdanu Komunalnom trgovačkom društvu "Gunja" za gospodarenje neopasnim otpadom za odlagalište "Kraplja" u Gunji.

Obrtu "Bumba" iz Vodica zabranjuje se odlaganje svih vrsta otpada, za koji nemaju valjanu dozvolu za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, na odlagalište "Leć" u Vodicama, priopćeno je danas iz Ministarstva. Nadzorom inspekcije zaštite okoliša utvrđeno je da je na novoj odlagališnoj plohi na odlagalištu "Leć" odložen otpad koji nije obuhvaćen dozvolom - miješani građevinski otpad i otpad od rušenja objekata te manja količina miješanog glomaznog otpada. Mjera zabrane primjenjuje se s 25. listopadom 2013. U slučaju nepoštivanja zabrane slijedi novčana kazna sukladno Zakonu o općem upravnom postupku, naglašeno je u priopćenju.

Uvidom u spornu dozvolu za gospodarenje otpadom, izdanu Komunalnom trgovačkom društvu "Gunja", utvrđeno je da su u odnosu na prethodnu dozvolu znatno povećane količine otpada koje je dopušteno zbrinjavati odlaganjem na odlagalište "Kraplja" u Gunji. Pritom nije uzeto u obzir da komunalno društvo ne raspolaže zakonito izgrađenim građevinama i uređajima za obavljanje djelatnosti gospodarenja otpadom, da oprema, građevine i uređaji kojima raspolaže ne udovoljavaju u cijelosti propisanim tehničko-tehnološkim uvjetima i uvjetima zaštite okoliša. Također i da komunalno društvo nije pristupilo provedbi ''Plana sanacije i procjena troškova sanacije odlagališta otpada 'Kraplja' u općini Gunja'' iz studenog 2005. godine, stoji u priopćenju.

Iz tih je razloga ministarstvo uputilo Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Vukovarsko srijemske županije prijedlog poništenja dozvole u dijelu koji se odnosi na vrste i količine otpada čije je zbrinjavanje dopušteno na odlagalište otpada "Kraplja".

Inspekcijski nadzori, kao i izdavanje rješenja, nastavljaju se i dalje, sve s jasnom porukom kako je dosljedno poštivanje zakona preduvjet za uspostavu održivog sustava za gospodarenje otpadom, ističe se u priopćenju.

Na snagu su jučer stupile mjere zabrane odlaganja svih vrsta otpada, osim miješanog komunalnog otpada, na zagrebačko odlagalište Prudinec-Jakuševec te odlagalište Piškornica kod Koprivnice. Zabrana odlaganja otpada na odlagalište Plano u blizini Trogira ostaje na snazi dok se ne ishodi privremena dozvola.

(Hina) pp/xdm yln

An unhandled error has occurred. Reload 🗙