FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Francuski minolovac uplovio u Loru

Autor: pgas
SPLIT, 10. listopada 2013. (Hina) - Francuski minolovac „Capricorne“ uplovio je danas u Loru te će u sklopu vojne suradnje ratnih mornarica Hrvatske i Francuske do 14. listopada biti u posjetu Hrvatskoj ratnoj mornarici (HRM).

Po informacijama francuskoga veleposlanstva, taj je brod jedan od najuspješnijih u otkrivanju mina. Njegova glavna zadaća jest nadzor slobodne plovidbe u vodama u blizini nacionalnog teritorija, ističe u prioćenju francusko veleposlanstvo i dodaje kako brod ima 46 članova posade.

Zapovjednik francuskoga broda kapetan korvete Francois Lagrange sastat će se s predstavnicima HRM-a i čelnicima Splita i Splitsko-dalmatinske županije, doznaje se od hrvatskoga Ministarstva obrane.

U sklopu vojne suradnje, zamjenik zapovjednika minolovca "Korčula", poručnik fregate Mirko Bralić ukrcao se na brod Capricorne" 2. listopada u talijanskoj luci Cagliariju radi razmjene iskustava i znanja u borbi protiv mina, priopćilo je Ministartsvo obrane.

Brod "Capricorne" dugačak je 51,5 metara i širok 9,6 metara, gaz mu je 3,75 metara, nosivost 640 tona i razvija brzinu od 13 čvorova.

Opremljen je modernim i učinkovitim uređajima za detekciju i obradu podataka. Osnovna je zadaća broda osigurati slobodan pristup francuskim vojnim lukama (Brest, Toulon, Cherbourg) i velikim civilnim lukama te slobodnu plovidbu u francuskim teritorijalnim vodama i provesti konvoj brodova kroz minirano područje, stoji u priopćenju MORH-a.

(Hina)xpgas

An unhandled error has occurred. Reload 🗙