FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pokrenut projekt od 250.000 eura za približavanje schengenu

Autor: mvra
ZAGREB, 10. listopada 2013. (Hina) - Novim europskim projektom u suradnji s partnerima iz Finske Hrvatska će dobit 250.000 eura za uređaje koji će u 15 veleposlanstava, van schengenskog viznog sustava, pomoći u otkrivanju krivotvorina, dok će hrvatski granični prijalazi na vanjskim granicama EU biti dodatno opremljeni optičkim čitačima i uređajima za uzimanje otisaka prstiju.

U sklopu danas predstavljene "twinning light komponente" projekta Potpore nacionalnom viznom sustavu provest će se i edukacija o prepoznavanju krivotvorenih i lažnih isprava za voditelje konzularnih ureda u veleposlanstvima u kojima se izdaje najveći broj viza, poput Moskve, Kijeva, Istanbula, Prištine, Teherana, New Delhia i Karija.

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Andreja Metelko Zgombić rekla je na svečanosti otvaranja projekta da će s ulaskom Hrvatske u schengenski prostor konzularni službenici izdavati jedinstvene vize valjane za ulazak u sve zemlje članice tog prostora. Partner provedbe šestomjesečnog projekta je Finska koja ima veliko iskustvo u izdavanju schengenskih viza, a ta je zemlja za implementaciju angažirala stručnjake iz Rumunjske.

Hrvatska ima 73 veleposlanstva i konzularnih ureda širom svijeta, a u sklopu priprema za ulazak u schengenski prostor, ponajprije u trećim zemljama, moraju biti prilagođena schengenskim standardima.

Usklađivanjem hrvatskog viznog sustava s europskom viznom politikom u 2013. zabilježeno je višestruko povećanje broja zahtjeva za vize. Tako je u čitavoj prošloj godini podneseno nešto više od 18.000 zahtjeva za vize, dok je od siječnja do kraja rujna podneseno oko šest puta više zahtjeva, odnosno oko 105.000. Procjenjuje se da će hrvatska veleposlanstva na godišnjoj razini izdavati oko 140.000 do 150.000 viza.

(Hina) xmvr yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙