FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ženevski pregovori o Iranu: reakcije

Autor: mtau
ŽENEVA, 16. listopada 2013. (Hina/AFP) - Pregovori u Ženevi o iranskom nuklearnom programu donijeli su nadu da počinje "nova faza u našim odnosima", rekao je novinarima iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

"Nadamo se da je ovo početak nove faze naših odnosa", rekao je, ocjenjujući da su 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a plus Njemačka) dokazali "političku volju potrebnu da se krene naprijed".

"Razgovori su bili vrlo korisni, imali smo ozbiljne pregovore", rekao je.

"Nadam se da ćemo moći ispuniti zajedničke ciljeve. Pojedinosti su najteži dio", dodao je.

Novi sastanak bit će organiziran u Ženevi 7. i 8. studenoga, kaže se u završnoj izjavi koja je objavljena u srijedu, nakon dva dana pregovora u Ženevi.

Šefica europske diplomacije Catherine Ashton pročitala je završnu izjavu novinarima i kazala da sudionici "neće javno govoriti o pojedinostima" plana koji je izložio Iran.

Rekla je da su pregovori bili "važni i okrenuti prema budućnosti". "Bio je to vrlo intenzivan i važan sastanak", kazala je.

Rusija je priopćila da "nema razloga pljeskati" pregovorima te da su oni mogli završiti i boljim rezultatima. "Rezultati su bolji" od onih u prošlom krugu pregovora, ali to ne jamči kasniji napredak. "Nema razloga za pljesak. Mogli smo i bolje", rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Za razliku od njega, visoki američki dužnosnik kazao je da nikad s Iranom nisu vođeni tako "intenzivni, detaljni, otvoreni i iskreni" razgovori kao ovaj puta u Ženevi. I dalje, nastavio je, postoje razlike u mišljenjima kakvo bi ublažavanje sankcija Iranu bilo primjereno.

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague kazao je da se nada da će pregovori dovesti do "konkretnih" rezultata, ali da Iran mora preuzeti inicijativu tijekom pregovora.

"Nadam se da će pregovori skoro dovesti do konkretnih rezultata", rekao je Hague u priopćenju objavljenom u srijedu.

"Iran će morati napraviti potrebne prve korake.. a mi smo spremni na odgovarajuće korake zauzvrat".

(Hina) xmaš ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙