FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi osumjičenik za ubojstvo libanonskog premijera

Autor: rtom
AMSTERDAM, 10. listopada 2013. (Hina/Reuters) - Međunarodni sud za Libanon objavio je u četvrtak uhidbeni nalog za petog osumnjičenika za ubojstvo bivšeg libanonskog premijera Rafika Haririja koji je 2005. ubijen razornom eksplozijom u Bejrutu zajedno s još 22 žrtve.

Posebni sud za Libanon u Den Haagu objavio je da su suci ime Hasana Habiba Merhija držali u tajnosti od 31. srpnja kako bi libanonskoj vladi dali vremena da ga uhiti.

Nijedan od dosadašnjih optuženika nije u pritvoru i zato se četvorici pripadnika Hebzolaha, političke stranke i paravojne skupine, sudi u odsutnosti. Među njima je i Amin Badredin, istaknuti čelnik Hezbolaha.

Šijitska skupina Hezbolah odbacuje svaku upletenost u ubojstvo premijera Haririja, milijardera i političara iz zajednice sunitskih muslimana te tvrdi da je sud poluga u rukama američkih i izraelskih interesa.

Hariri je ubijen 14. veljače 2005., u eksploziji 1800 kilograma TNT-a. Sud za Libanon osnovan je 2009. na poziv vlada Zapadnih zemalja, a uz potporu libanonske vlade. Zadaća je suda istražiti ubojstvo, no libanonska potpora toj ustanovi dosad je bila mlaka.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙