FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava događaja - Hrvatska - za četvrtak, 24. listopada

Autor: jnah
ZAGREB, 24. listopada 2013. (Hina) - Objavljujemo najavu događaja Općeg servisa vijesti (OSV) Hrvatska, za četvrtak, 24. listopada:

ZAGREB - Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o dopunama Zakona o mirovinskom osiguranju. Predloženim dopunama nastoji se onemogućiti pokušaji zloupotrebe medicinske dokumentacije u postupku utvrđivanja prava na osnovi invalidnosti te se uspostavlja i učinkovitiji nadzor i kontrola korištenja prava iz mirovinskog osiguranja i na mirovinsko osiguranje, te isplate svih mirovinskih primanja. Predloženim dopunama omogućuje se obustava isplate mirovinskih primanja u slučajevima kada Zavod za mirovnisko osiguranje ne može službenim putem pribaviti podatak ili ispravu potrebnu za isplatu mirovinskog primanja, a korisnik ih ne dostavi u roku. Uvodi se i mogućnost kontrolnog pregleda radi nadzora i kontrole utvrđenih prava na temelju invalidnosti, tjelesnog oštećenja ili opće nesposobnosti za rad članova obitelji tijekom korištenja tih prava, bez vremenskog ograničenja (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6)

ZAGREB - Vlada će na sjednici, među ostalim, razmatrati prijedlog zaključka o prihvaćanju Zajedničke deklaracije o stvaranju Jadranskog plinskog koridora između Hrvatske, Mađarske i Ukrajine. Na dnevnom redu također će se naći niz izmjena i dopuna zakona - o javnoj nabavi, stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, potrošačkom kreditiranju, fiskalnoj odgovornosti, državnim potporama. Prijedlogom izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju želi se, kako se kaže u obrazloženju, građane dodatno zaštititi od prekomjernog rasta kamatne stope, nepovoljnih kamatnih stopa i prekomjernog zaduženja. Prijedlogom je predviđeno da ministar financija pravilnikom podrobnije definira naknade, a primjenom toga zakona trebali bi biti i bolje upoznati s rizicima kreditnog zaduženja, navode predlagači. Prijedlogom zakona o dopuni Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje predlaže se privremeno ukidanje poticanja stambene štednje za uplate stambene štednje nastale u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca 2014. godine. Ministri će raspravljati i o prijedlogu odluke o donošenju smjernica politike državnih potpora za razdoblje od 2014. do 2016. te o davanju suglasnosti društvu Croatia Airlines za sklapanje ugovora o kreditu s Privrednom bankom Zagreb, u svrhu reprograma dugoročnog deviznog kredita kod te banke (9,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

VELIKA GORICA - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović posjetit će Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe d.o.o. (11 sati, Rudolfa Fizira 2).

ZAGREB - GONG će održati konferenciju za novinare u povodu, kako ističu, protuustavne Odluke saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav o raspisivanju referenduma na temelju potpisa koje je prikupila građanska inicijativa 'U ime obitelji', a koja traži da se u Ustav unese definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene. GONG ističe da Odbor predlaže Saboru izglasavanje Odluke o raspisivanju državnog referenduma na inicijativu birača koja je u potpunoj suprotnosti s Ustavom RH jer, umjesto da odluku o pristupanju promjeni Ustava donesu birači na referendumu, tu će odluku tek donositi Sabor bez obzira na ishod referenduma. Ovakvom protuustavnom formulacijom, navodi GONG, Sabor bi zapravo dodatno potvrdio odluku na referendumu, što znači da bi si dao za pravo oglušiti se na rezultate referenduma i volju naroda. Na konferenciji za novinare govorit će član Vijeća GONG-a, bivši ustavni sudac i bivši pučki pravobranitelj Jurica Malčić te izvršni direktor GONG-a Dragan Zelić (12 sati, prostorije GONG-a, Trg bana Josipa Jelačića, 15/IV, Zagreb).

OPATIJA - Svečano otvaranje 3. CROPOS konferencije koju zajednički organiziraju Državna geodetska uprava, Geodetski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije. Predavanja o hrvatskom pozicijskom sustavu - CROPOS-u te njegovim potencijalima u razvoju gospodarstva održat će brojni predavači iz Hrvatske i inozemstva. Državna geodetska uprava pustila je 9. prosinca 2008. u službenu uporabu CROPOS - hrvatski pozicijski sustav. Tijekom četiri i pol godine rada tog sustava registrirano je 568 tvrtki kojima je na taj način omogućeno jednostavnije, učinkovitije i pouzdanije korištenje GNSS (globalni navigacijski satelitski sustav) tehnologije mjerenja. Konferenciju će otvoriti ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš (15 sati, Kongresni centar Grand hotela 4 opatijska cvijeta).

ZAGREB - Stožer za obranu hrvatskog Vukovara organizira javnu raspravu o Vukovaru kao mjestu posebnog pijeteta te, u kontekstu važnog nacionalnog pitanja, o sadašnjem i budućem položaju toga grada (12 sati, Europski dom, Jurišićeva 1/1).

ZAGREB - Sjedica zagrebačke Gradske skupštine, na kojoj će biti riječi o izdvajanju podružnica Zagrebačkog holdinga, zbog čega su sindikati i neke udruge civilnog društva najavili prosvjed ispred Skupštine (8,30 sati). Zastupnici će, među ostalim, raspravljati o radu zagrebačkog gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine te o prijedlogu odluke o građevinskom zemljištu i utvrđivanju tržišne vrijednosti nekretnina (9 sati, Stara gradska vijećnica, Ćirilometodska 5).

ZAGREB - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) će u povodu nedavne dodjele ovogodišnjih Nobelovih nagrada organizirati predavanja kojima će se posjetiteljima detaljnije predstaviti te nagrade za različita područja. Uvodnu riječ imat će akademik Zvonko Kusić, Ivica Picek s PMF-a govorit će o nagradi za fiziku, Mirjana Maksić s Instituta Ruđer Bošković predstavit će nagradu za kemiju, a akademik Stjepan Gamulin Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu (18 sati, Knjižnica Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Strossmayerov trg 14).

ZAGREB - Na suđenju bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću, kojemu se zbog "poštenog suđenja" sudi zajedno s bivšim tajnikom NK Karlovca Nevenom Šprajcerom trebao bi svjedočiti donedavni izbornik nogometne reprezentacije Igor Štimac. Na klupi za svjedoke očekuju se i povjerenik za suce prve nogometne lige Ivan Peraić, dioničar Hajduka Jozo Andabak i bivši dužnosnik tog kluba Fredi Fiorentini. Širića se tereti da je za 15 tisuća eura koje je navodno primio od Šprajcera osigurao "pošteno" suđenje NK Karlovcu, ali i da je iz istog razloga krajem 2011. dobio 30 tisuća eura od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog Uskokovog istražitelja (9 sati, Županijski sud u Zagrebu, Zrinjevac 5).

Dežurni urednici na desku OSV Hrvatska:

prijepodne - Tomislav Rubić

poslijepodne - Srebrenka Parlov

navečer - Jasna Nahtigal Lazarić

telefon: 01/48 08 600

telefaks: 01/48 08 822

e-mail: hina@hina.hr

(Hina) xagrb yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙