FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Niger najviše smanjio dječju smrtnost od 1990.

Autor: bnov
NEW YORK, 23. listopada 2013. (Hina/AFP) - Afrička država Niger na čelu je zemalja koje su od 1990. s najviše uspjeha i ujednačenosti smanjile smrtnost djece do pet godina, pokazuje studija koju je u srijedu objavila nevladina organizacija Save the Children.

Među 10 zemalja koje su s najviše uspjeha smanjile smrtnost djece do pet godina od uzroka koje je moguće izbjeći, su Liberija, Ruanda, Indonezija, Madagaskar, Indija, Kina, Egipat, Tanzanija i Mozambik.

Na drugom kraju tog popisa su države Haiti, Papua Nova Gvineja i Ekvatorska Gvineja.

Smrtnost djece mlađe od pet godina i dalje je visoka u Nigeru, ali je smanjena za dvije trećine. Godine 1990. iznosila je 326 od 1000, a 2012., 114 od 1000 djece.

Niger, jedna od najsiromašnijih zemalja na planetu, taj je uspjeh ostvario uvođenjem sustava besplatne njege za trudnice i djecu te provedbom programa prehrane.

Studija je obuhvatila 75 zemalja koje su najviše pogođene smrtnošću majki i djece. Ne mjeri se samo ostvaren napredak već i je li taj napredak koristio svim regijama i društvenim klasama u zemlji te je li trajan i podržavan političkom voljom.

S tog stajališta, navodi se u izvješću, napredak postignut u zemljama poput Bangladeša i Kambodže neizvjestan je jer je neujednačen. U subsaharskoj Africi u kojoj umire polovica sve djece u svijetu do pet godina, ta nejednakost između bogate i siromašne djece pogoršana je između 1998. i 2008.

Četiri milijuna djece moglo je biti spašeno da je napredak u borbi protiv dječje smrtnosti ravnopravnije raspoređen, ističe nevladina organizacija.

(Hina) xbnš yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙