FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sportaši, holivudski glumci u kampanji protiv dječjeg rada

Autor: rtom
BRASILIA/LOS ANGELES, 11. listopada 2013. (Hina) - "Crveni karton za dječji rad", naziv je kampanje koju s Međunarodnom organizacijom rada (ILO) vode brojni sportaši i holivudski glumci na čelu s oskarovkom i pjevačicom Cher, objavio je u Brasiliji direktor ILO-a po završetku Treće svjetske konferencije o radu djece, piše u petak na mrežnim stranicama.

ILO je kampanju za podizanje svijesti o radu djece pokrenuo 2002., a osam godina poslije na drugoj konferenciji u Den Haagu obvezao se iskorijeniti najteže oblike dječjeg rada do 2016. godine.

Taj će cilj, međutim, biti teško ostvariti, zaključili su sudionici treće konferencije upravo završene u brazilskome gradu Brasiliji no obvezali su se umnogostručiti napore kako bi ga postigli.

U zadnjih deset godina broj djece koja rade smanjio se za trećinu, s 246 milijuna 2000. godine na 168 milijuna danas, što je više od 10 posto djece u svijetu. No napredak je prespor, ocjenjuju stručnjaci.

Od današnjih 168 milijuna djece koja su prisiljena raditi, polovica obavlja najteže poslove i radi u uvjetima opasnima za zdravlje: na polju, rudnicima, tvornicama, a mnoga od njih spolno su zlostavljana, eksploatirana u trgovini drogom ili prisiljena pridružiti se vojsci ili milicijama.

"ILO radi na tome da oslobodi tu djecu i mi im u tome možemo pomoći", kaže Cher u videoporuci.

U kampanji sudjeluju glumci Susan Sarandon, Tim Roth, Wagner Moura, Jon Tenney, Olivia Wilde, Jason Sudeikis i Rob Morrow te brojni sportaši od Sjedinjenih Država do Filipina.

"Crveni karton moćna je poruka prepoznatljiva u cijelom svijetu kao upozorenje da je nešto loše i mora prestati", rekao je direktor ILO-a Guy Ryder.

Svjetsko nogometno prvenstvo 2014. u Brazilu te Olimpijske igre 2016. u Riju de Janeirou bit će dobra prigoda da se svjetska javnost mobilizira u iskorjenjivanju dječjeg rada do iduće konferencije 2017. u Argentini.

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff istaknula je na konferenciji da je njezina domovina od 2000. godine službeno smanjila za 67 posto rad djece u dobi od 5 do 14 godina.

Njezin prethodnik na dužnosti, Luis Inacio Lula da Silva, ispričao je da je i sam kao dijete morao raditi kako bi izdržavao brojnu obitelj, a poslije, kada je postao predsjednik, vidio je iz prve ruke kako haićanska djeca žvaču kolačiće od blata da bi zavarala glad.

"Svjetska karta dječjeg rada u korelaciji je s mapom gladi i siromaštva i zato je naš prvi korak u borbi protiv dječjeg rada bolja svjetska distribucija svjetskih bogatstava", rekao je Lula da Silva.

(Hina) xrt ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙