FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lovas: položeni vijenci za poginule i ubijene tijekom okupacije

Autor: zdra
LOVAS, 10. listopada 2013. (Hina) - Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na mjestu masovne grobnice na mjesnom groblju i kod spomen-križa u središtu Lovasa, danas je obilježena 22. obljetnica okupacije toga srijemskog mjesta u Domovinskom ratu.

U spomen na žrtvu Lovasa u Domovinskom ratu vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva općinskih i županijskih vlasti te stradalničkih i braniteljskih udruga, a molitvu za poginule i stradale predvodio je mjesni župnik, velečasni Željko Grigić.

Pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba okupirali su Lovas 10. listopada 1991. godine. Tijekom agresije i okupacije poginulo je i ubijeno 85 mještana, koji su činili 5,5 posto hrvatskog prijeratnog stanovništva Lovasa, podsjetila je načelnica općine Lovas Tanja Paša dodajući kako je svoje domove morao prisilno napustiti 1341 Lovašanin hrvatske nacionalnosti, uništena je 261 obiteljska kuća i spaljena crkva sv. Mihovila.

Posebice okrutan zločin pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba počinili su 18. listopada 1991., kada su prisilno na čišćenje minskog polja na ulazu u mjesto odveli 51 lovaskog Hrvata od kojih je smrtno stradao 21, a 14 je ranjeno.

Zbog zločina počinjenih u Lovasu 1991. godine, Viši sud u Beogradu prošle je godine nepravomoćno osudio prvooptuženog Ljubana Devetaka na 20 godina zatvora dok je preostalih trinaestoro optuženih pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi osuđeno na kazne od 4 do 14 godina zatvora.

(Hina) xzdra yjn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙